Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vodní elektrárna Hněvkovice oslavila pětadvacet let provozu volným vstupem pro veřejnost

Zhruba čtyři stovky zájemců si o víkendu prošly vodní elektrárnu a čerpací stanici v Hněvkovicích. Stalo se tak u příležitosti Dne otevřených dveří k pětadvacátému výročí zahájení provozu tohoto stupně takzvané vltavské kaskády. Díky pravidelné komplexní diagnostice a údržbě vyrobí elektrárna v průměru více než dvacet milionů kilowatthodin elektřiny za rok. Pokrývá tak spotřebu zhruba deset tisíc jihočeských domácností.

Čtvrt století spolehlivého provozu oslavila v těchto dnech vodní elektrárna Hněvkovice, která spolu s níže ležícím Kořenskem tvoří nejmladší stupeň takzvané Vltavské kaskády. Jubilantka při této příležitosti otevřela své brány energetickým nadšencům všech generací. Sešly se jich skoro čtyři stovky, a návštěvníci tak zcela zaplnili kapacitu termínů prohlídek.

Kromě výrobny ekologické energie byla k vidění i nedaleko položená čerpací stanice chladicí vody pro Jadernou elektrárnu Temelín nebo ukázky jízdy elektromobilem. Návštěvníci si mohli zasoutěžit o ceny ve vědomostních kvízech a děti potěšil skákací hrad. Po celý den fungovala kyvadlová dopravy od temelínského Infocentra v zámečku Vysoký Hrádek směr Hněvkovice.


Součástí programu byla i prohlídka strojovny hněvkovické čerpací stanice. Foto: Jana Gribbinová

Více než půlhodinová prohlídka elektrárny dala zájemcům o energetiku možnost nahlédnout do všech důležitých částí elektrárny – od velína přes soustrojí turbogenerátoru až po výtoky, kudy voda spěchá vyrábět ekologickou elektřinu do níže položených elektráren vltavské kaskády. Přestože instalovaný výkon elektrárny činí „jen“ deset megawattů, což není například ani desetina výkonu Lipna, díky pravidelné komplexní diagnostice a údržbě vyrobí ročně více než dvacet milionů kilowathodin a dokáže tak pokrýt spotřebu téměř deset tisíc jihočeských domácností.

Návštěvníci čerpací stanice chladicí vody pro Jadernou elektrárnu Temelín se mimojiné dozvěděli, že v provozu jsou zpravidla dvě z šesti čerpadel, každé o příkonu 6,7 megawattů. Zbývající čtyři jsou dvojnásobnou zálohou v případě výpadku. Přívody vody k jaderné elektrárně jsou totiž jedním z bezpečnostních systémů.


Premiérový Den otevřených dveří elektrárny Hněvkovice navštívilo téměř čtyři stovky lidí. Foto: Jana Gribbinová

Tisková zpráva | Foto Petr Šuleř

Štítky Hněvkovice, elektrárna, výročí, Temelín, vodní elektrárna, čerpací stanice, Vltavská kaskáda, Jaderná elektrárna Temelín, Vysoký hrádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní elektrárna Hněvkovice oslavila pětadvacet let provozu volným vstupem pro veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.