Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Bok staré dámy

V našem seriálu jsme již psali o Linecké bráně, tentokrát se zaměříme na Pražskou bránu. Každý Budějčák ví, že tato brána byla zbourána v předminulém století, konkrétně v roce 1867. Když letos v létě Milan Binder připravoval svůj kalendář pro příští rok a dělal vizualizace původních staveb zasazených do současného vzhledu ulic, všiml si, že se nám vlastně zachoval celý bok Pražské brány.

Naši předci se totiž chovali, stejně jako my, ekonomicky. Při stavbě vedlejšího domu, kde ještě nedávno sídlila Podnikatelská pojišťovna, nepostavili stavitelé nové stavbě štítovou stěnu, ale „přilepili“ ji přímo na Pražskou bránu. Když byla posléze tato brána bourána, nemohli ji tedy zbourat celou, protože spolu s ní by spadl i vedlejší dům. Tomu vděčíme za to, že se nám zachoval téměř celý bok brány. Podobným způsobem byla stavěna například i Solnice, kde její zadní stěnu tvoří staré původní hradby.

Vše si můžete prohlédnout na jednom z nejstarších snímků našeho města z dílny fotografa J.G.Richtera. Ten jej zřejmě pořídil těsně před zbouráním brány. Na jedné z dalších přiložených fotografií je Binderova představa současného vzhledu Krajinské ulice s přidáním původní Pražské brány. Je zde vidět těsné spojení obou staveb.

Pokud si tedy budete chtít pohladit bok staré dámy, a neporušit současná etická pravidla, navštivte Krajinskou ulici.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Pražská brána, Krajinská, České Budějovice, Milan Binder, Martin Maršík, vzhled

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Bok staré dámy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.