Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vodní elektrárna Hněvkovice slaví a zve na historicky první Den otevřených dveří

Před pětadvaceti lety se poprvé roztočily turbíny vodní elektrárny Hněvkovice. V sobotu 16. září se zde v rámci oslav koná historicky první Den otevřených dveří pro veřejnost. Přístupná bude i obří čerpací stanice elektrárny Temelín. Využít bude možné také kyvadlové dopravy od temelínského Infocentra v zámečku Vysoký Hrádek.

Čtvrt století spolehlivého provozu slaví v těchto dnech vodní elektrárna Hněvkovice, která spolu s níže ležícím Kořenskem, tvoří nejmladší stupeň takzvané vltavské kaskády. Přestože její výkon nelze srovnávat s „obry“ jako Orlík, Slapy nebo Lipno, díky pravidelné komplexní diagnostice a údržbě vyrobí ročně více než dvacet milionů kilowatthodin a dokáže tak pokrýt spotřebu téměř deset tisíc jihočeských domácností.  

Vidět v akci ji může široká veřejnost v sobotu 16. září od 8 do 14 hodin, kdy se na elektrárně koná Den otevřených dveří s prohlídkou (více informací včetně povinné registrace na webu ČEZu). Zájemci budou mít navíc šanci podívat se také do nedaleké čerpací stanice Hněvkovice, která zajišťuje dodávky vody pro temelínskou elektrárnu. Ta bude otevřena dokonce do 16 hodin.

„Vodní elektrárna Hněvkovice je důležitým článkem vltavské kaskády. Nádrž slouží k využívání hydroenergetického potenciálu v pološpičkové vodní elektrárně a také jako rezervoár technologické vody pro areál temelínské elektrárny,“ říká ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík. Pro druhý zmiňovaný účel je na levém břehu, nedaleko přehrady a vodní elektrárny, postavena výkonná čerpací stanice s rozvodnou 110 kilovoltů. I ta bude v sobotu 16. září k vidění.

„Ve vodní elektrárně, která je součástí levobřežní části hráze, jsou instalována dvě soustrojí s Kaplanovými turbínami, každé o výkonu 4,8 megawattu. Provoz vodní elektrárny je plně automatizován a dálkově řízen z centrálního dispečinku vltavské kaskády ve Štěchovicích,“ přidává další důležité informace vedoucí provozu elektrárny Martin Dolanský.

Víte, že…

  • Nádrž vodního díla Hněvkovice obsahuje 22,2 milionu metrů krychlových vody, vodní hladina pokrývá 312 hektarů a vzdutí o délce 18,6 kilometru dosahuje až k jezu v Hluboké nad Vltavou, nedaleko Českých Budějovic?
  • ​Betonová gravitační přehrada s výškou 16,5 metru spojuje oba břehy 191 metrů dlouhou mostovkou na koruně hráze?
  • V hrázi jsou zabudovány tři přelivy, 12 metrů široké, hrazené ocelovými segmenty s elektropohonem, spodní základová výpust a stavební část plavební komory?
  • Klasická říční elektrárna má vtoková hradidla, česle, ocelové tabulové uzávěry 4,3krát šest metrů, betonové savky, kašny a výtoková hradidla?

Tisková zpráva | Foto archiv JE Temelín

Štítky vodní elektrárna, Hněvkovice, oslava, narozeniny, den otevřených dveří, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Vysoký hrádek, Vltavská kaskáda, ČEZ, Vodní nádrž Orlík, Vodní nádrž Slapy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní elektrárna Hněvkovice slaví a zve na historicky první Den otevřených dveří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.