Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: Biskup Kročil požehnal pivu, které Budvar navaří pro papeže Františka

Diecézní biskup Vlastimil Kročil požehnal várku Budvaru, ze které pivovar naplní 122 litrových lahví pro papeže Františka. Papeži je předá českobudějovická delegace jako dar při generální audienci 13. prosince. Řekl to sládek Budějovického Budvaru Adam Brož. Zbytek z várky o objemu 600 hektolitrů se bude prodávat v restauracích Vatikán na Lannově třídě a Budvarka v Budvaru. Počet lahví připomíná 122 let od založení pivovaru.

Várce žehnal biskup ve varně, kterou od roku 1989 zdobí i kříž s Ježíšem Kristem. Kročil požehnal i zaměstnancům. „Bože, dej zdar naší práci. Bože, tys dal vyrůst všem plodinám, ze kterých člověk svou prací činí nápoj, který slouží ke zdraví a osvěžení. Prosíme tě, požehnej tuto várku a žehnej také i všem, kdo se podílí na výrobě českobudějovického piva, kéž zakouší radost a štěstí ze své tvůrčí činnosti. A ti, kdo si budou tímto pivem připíjet, ať jim to prospívá ke zdraví duše i těla. Ať platí ono staré a moudré: Dej Bůh štěstí,“ řekl při žehnání Kročil.

Církev tak podle něj navazuje na sedmisetletou tradici pivovarnictví v Českých Budějovicích. Lahve dostane papež při generální audienci, dají mu je zástupci pivovaru a města společně s biskupem a českým velvyslancem ve Vatikánu Pavlem Vošalíkem. Kročil papeže již několikrát navštívil při generálních audiencích. Nápad se zrodil díky pobytu ministra zahraničí Vatikánu v kraji, roli sehrálo i to, že Vošalík pochází z jižních Čech.

„Lahve předáme jako poděkování Svatému otci za jeho službu. Tradice ve Vatikánu existuje, nejsme jediní, kteří mu budeme dávat pivo,“ řekl Kročil s tím, že papež ho nevypije sám, rozdělí se se zaměstnanci. „Jsem rád, že v jižních Čechách je pivovarnická tradice, která trvá celá staletí. Je dobré podporovat to, co se zde narodilo,“ přidal biskup, rodák z Brna, který má raději Budvar než brněnské pivo. „Starobrno je možná trošičku sladší, já dávám přednost méně sladkým nápojům,“ dodal Kročil.

Sládek Adam Brož řekl, že od roku 1999, kdy do Budvaru přišel, vaří podnik pivo pro církevního hodnostáře poprvé. „Dnes se uvaří várka, následují tři měsíce poctivé řemeslné pivovarské dřiny do hotového piva. Budou to jednolitrové lahve, které se prodávat nebudou. Jsme velice poctěni a hrdi, že můžeme kousek našeho regionu poslat Svatému otci,“ řekl Brož. Pivo se vaří z odrůdy Žatecký poloraný červeňák, vysoce aromatického chmele. „Z běžně dostupných chmelů je nejdražší, tuna stojí kolem 300 tisíc korun,“ řekl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Biskup Kročil požehnal Budvaru

Úterý, 5. září 2017, 15:16

Biskup Kročil požehnal Budvaru
Biskup Kročil požehnal Budvaru

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky Budějovický Budvar, speciál, pivo, biskup, požehnání, Vlastimil Kročil, papež, Papež František, pivovar, Vatikán, Ježíš Kristus, Jihočeský kraj, Petr Samec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Biskup Kročil požehnal pivu, které Budvar navaří pro papeže Františka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.