Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: Na letišti v Bechyni se bojovalo o vzdušnou nadvládu

Piloti letounů a vrtulníků procvičovali během cvičení Ample Strike také překonávání nepřátelské protivzdušné obrany. Nácviky probíhaly na letišti v Bechyni, kde působila jednotka 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic a předsunutý letecký návodčí.

Piloti na bechyňském letišti po celý týden pilovali taktiku při překonávání protivzdušné obrany, kterou zabezpečují právě strakoničtí vojáci. Nebe nad Bechyní křižovaly jak české letouny, tak i letadla ze zahraničí. Strakoničtí vojáci se zase zdokonalovali v zachytávání a fiktivním ničení nepřátelských letadel.

Na jihočeském letišti na Táborsku cvičila protiletadlová raketová baterie, vyzbrojená systémem 2K12 KUB. Posílená byla o místo velení a řízení palby a dvě družstva s protiletadlovými raketovými komplety RBS-70. „Naši vojáci se zdokonalovali v zachytávání a fiktivním ničení nepřátelských vzdušných cílů,“ uvedl nadporučík Martin Koman, který řídil výcvik strakonických vojáků.  

Pomyslný souboj o získání vzdušné nadvlády s nimi vedla jak letadla českých vzdušných sil, tak i ze zahraničí. „Působili jsme například proti českým letounům JAS-39 Gripen, L-159 Alca, L-39 Albatros, polským bombardérům Su-22 či americkým bitevním vrtulníkům AH-64 Apache,“ upřesnil nadporučík Koman. Právě americká strana projevila velký zájem o spolupráci se strakonickou jednotkou při výcviku osádek vrtulníků v překonávání prostředků pozemní protivzdušné obrany.

Vojáci procvičovali různé situace

Scénáře se neomezily jen na situace, kdy letadla představovala pro pozemní jednotku vzdušného protivníka. Nacvičovaly se také případy, kdy část letadel útočila na prostředky protivzdušné obrany a jiná skupina letadel je ze vzduchu bránila. Protiletadlovci si tak zase procvičili rozpoznávání vlastních a cizích letadel a spolupráci s letectvem při podobných vzdušných soubojích.

Při výcviku využívali strakoničtí vojáci také imitátor vzdušné situace Pizza, který jim simuloval nepřátelské prostředky, když neprobíhalo letové úsilí. Za zmínku jistě stojí ještě jedna skutečnost. Ačkoliv se jednotky z protiletadlového pluku zapojují do cvičení Ample Strike již několik let, rozsah letošní spolupráce s letectvem i předsunutým leteckým návodčím byl dosud největší.

„Je pro nás zajímavé vidět situaci z druhé strany. Pozorovat, jakým způsobem fungují prostředky pozemní protivzdušné obrany a jak se chovají letadla v situacích, kdy útočí na zmíněné jednotky nebo jiné cíle, které se nachází v blízkosti těchto jednotek,“ konstatoval letecký návodčí, jenž působil na letišti v Bechyni.

Cvičení Ample Strike na letišti v Bechyni

Sobota, 2. září 2017, 09:49

Cvičení Ample Strike na letišti v Bechyni
Cvičení Ample Strike na letišti v Bechyni

Autoři

Štítky letadlo, cvičení, voják, Bechyně, letiště, protivzdušná obrana, Strakonice, Kuba, okres Tábor, Gripen, Aero L-159 Alca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na letišti v Bechyni se bojovalo o vzdušnou nadvládu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.