Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Českobudějovické pověsti přináší komiksové potěšení z historie města

Tajemnou výpravou za poznáním bájných i skutečných dějin Českých Budějovic je kniha Hany Jinderlové a Michaely Trnkové. Čtenáře příběhy provází bývalý městský písař Šimon Plachý z Třebnice. A protože historky s možná pravdivým jádrem byly předáváním z generace na generaci obohaceny o různé myšlenky, autorky své pověsti doplnily některými historickými fakty. To vše na třiašedesáti stranách poutavého komiksového vyprávění v knize s názvem Českobudějovické pověsti.

„Proč komiks? Tato forma je přijatelnější hlavně pro mladší generaci. Znám to z praxe, učím na střední škole, a donutit studenty, aby si přečetli nějakou knihu je doslova nadlidský úkol. A komiks je přece jen trochu přitáhne,“ vysvětluje autorka textů v nové knize Českobudějovické pověsti Michaela Trnková. „Komiksy oslovují i mladší děti. Můj dvanáctiletý vnuk se doslova vždy třese, až budeme mít knížku hotovou. A s obrovskou chutí si komiks čte,“ dodává ilustrátorka publikace Hana Jinderlová. Ta zároveň vyzdvihuje výbornou práci své parťačky. „Míša má svůj skvělý styl. Její texty jsou čtivé, je to poutavé vyprávění, které prostě baví,“ chválí ilustrátorka. „Ovšem kdyby nebylo úžasných obrázků, nedalo by se psát,“ vrací kompliment Haně Jinderlové mladá autorka textů Michaela Trnková.

Českobudějovické pověsti, které by měl mít prý doma každý Budějčák, vznikaly rok. „Ono se to nezdá, musíme toho hodně pročíst, než dáme příběh. Existuje totiž ke každé pověsti vždy několik verzí. Vždy pak vybereme tu, která se nám nejvíc zamlouvá. Nebo je i různě propojíme, pospojujeme. Ale pokaždé se snažíme příběh podložit fakty, aby se čtenáři dozvěděli i historické skutečnosti,“ vysvětluje Hana Jinderlová s tím, že nyní nejdříve vznikají doprovodné texty, pak se doplní obrázky. „Zpočátku jsme to dělaly naopak, ale dopracovaly jsme se k tomu, že lepší je to obráceně. Já předpřipravím příběh, Hanka dokreslí obrázky a já doladím textovou část,“ podotýká Michaela Trnková.


Křest knihy Hany Jinderlové a Michaely Trnkové Českobudějovické pověsti se uskuteční v Masných krámech v pátek 1. září od 17 hodin. Komiks tam bude i k mání, chybět nebude autogramiáda autorek.

Obě autorky se shodují, že nejtěžší je vybrat jednotlivé příběhy. Kniha Českobudějovické pověsti jich přináší sedm. „Klidně bychom jich tam ale nacpaly mnohem víc. Ale bohužel, jsme limitovány financemi. Ty je vždy velmi složité sehnat. A tak musíme vybírat, to je velká fuška,“ říkají autorky. Obě dlouho přemýšlely nad odpovědí na otázku, která ze sedmi pověstí je nejpovedenější. „To se nedá takhle hodnotit. Jsou naše, takže všechny. Ale mě osobně se nejvíc líbí pověst O černé paní z Vítkova dvora. To hlavně proto, že příběh není tak profláknutý. Musely jsme opravdu hodně hledat,“ prozrazuje ilustrátorka.

Českobudějovické autorky nové knihy ale připomínají, že největší drama přichází, když se jim dílo dostává poprvé do rukou. „Je to adrenalin. Jsme natěšené, neskutečně zvědavé, ale zároveň se toho i trošku bojíme. Že tam třeba najdeme nějakou chybičku,“ shodují se ženy.

Myšlenka na historický komiks v hlavě Hany Jinderlové zrodila předloni, kdy Budějce slavily 750. výročí založení. „Pro tuto příležitost jsem uspořádala výstavu obrazů s názvem Konfrontace. Autoři představili různá místa města, jak vypadala ve středověku a jakou podobu mají teď. A v ten moment přišel nápad, udělat pověsti, ale jinak. Třeba komiksem. Pustila jsem se hned do práce, kreslila jsem a kreslila, k obrázkům jsem se pak snažila přidat text. Ale po přečtení jsem usoudila, že tudy cesta nepovede,“ vzpomíná na začátky ilustrátorka Českobudějovických pověstí Hana Jinderlová. Proto se obrátila na Michaelu Trnkovou a našla v ní skvělou spolubojovnici.

„Já jsem neváhala, byla to pro mne výzva. A hned mě to doslova pohltilo,“ tvrdí mladá autorka textů. Oběma ženám spolupráce klape na výbornou, neskřípe absolutně nic, byť je od sebe dělí třicet let věku. „Na všem se opravdu hned domluvíme. Žádná nezasahujeme té druhé do práce. Já se držím svého kopyta - obrázků, Míša zase textů,“ dodává Jinderlová.


V Dominikánském klášteře na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích jsou až do 15. září k vidění originály kreseb Hany Jinderlové s textem Michaely Trnkové, které jsou v jejich nové komiksové knize Českobudějovické pověsti.

A důkazem toho, že tohle spojení opravdu skvěle funguje, jsou komiksové Českobudějovické pověsti. Ty jsou už druhou publikací, loni ženy vytvořily Karla IV. A na příští rok chystají další knížku, prý je pořád z čeho čerpat. „Bude to opět komiks, a samozřejmě opět z Budějc. Víc neprozradíme,“ téměř jednohlasně říkají Hana Jinderlová a Michaela Trnková.

Ale ještě než dojde na třetí dílo, zůstaneme u toho nejčerstvějšího. To zatím vyšlo nákladem tisícovky výtisků v českobudějovickém nakladatelství Kopp. A právě prostřednictvím jeho e-shopu nebo v jeho kamenném knihkupectví, a také v dalších vybraných prodejnách knih v krajském městě, lze komiksové pověsti pořídit.

Ovšem k mání tato kniha bude i zítra, v pátek 1. září v Masných krámech, kde se od 17 hodin uskuteční křest Českobudějovických pověstí. „Přijďte, součástí bude autogramiáda, rádi si se zájemci i popovídáme,“ zvou na páteční akci autorky nové knihy.

Štítky Českobudějovické pověsti, Trnková, Jinderlová, komiks, kniha, České Budějovice, obrázek, Šimon Plachý z Třebnice, Trzebnica, historie, Karel IV. Lucemburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovické pověsti přináší komiksové potěšení z historie města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.