Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Staletí páry končí teprve teď

Naše obydlí se mění, všichni zateplujeme, čerpáme dotace, fasády získávají neobvyklé barvy, na panelových domech se objevují obrazce – Budějovice jsou veselejší a ekologičtější.

Co je pro většinu z nás přínosem, protože máme menší spotřebu energií, druhému může způsobovat vrásky. Teplárnám klesají odběry tepla, zákazníci méně protopí, zisky se snižují. Do této situace se dostala i českobudějovická teplárna, která musí reagovat na měnící se situaci na trhu a zefektivňovat svoji výrobu.

V současné době používá totiž pro přenos tepla do domácností a podniků parovody a horkovody současně. Parovody jsou technologií minulosti, protože při přenosu energií vznikají velké tepelné ztráty a jsou tedy nahrazovány moderními úspornými horkovody. Proto je naše město rozkopané např. na Rudolfovské třídě nebo v Lipenské ulici. Jak je to ale dlouho, co se zaváděly, na tehdejší dobu moderní, parovody? Jen něco přes padesát let. Podívejte se na obrázky z archívu Milana Bindera z let 1964 až 1966, které zachycují budování parovodů v Otakarově ulici a na Rudolfovské třídě.

Pro srovnání nabízíme i současné fotografie z Lipenské ulice a již zmíněné Rudolfovské. Na všech fotografiích jsou vidět rozkopané ulice, takže motoristé trpěli tehdy i nyní. Teď vlastně víc, protože počet aut se v našem městě zmnohonásobil…

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Binder, Maršík, parovody, horkovody, historie, současnost, České Budějovice, Milan Binder

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Staletí páry končí teprve teď  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.