Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti stavebnictví VŠTE prorazili do první desítky soutěže Český ostrovní dům

Projektové studie soběstačných domů, využívajících čistší technologie, nezávislé na dodavatelích energií, jejichž autory jsou Pavel Jelínek, Tomáš Soukup a Radim Hanžl, studenti stavebnictví českobudějovické VŠTE, se dostaly až do elitní desítky soutěže Český ostrovní dům.

Do ní se letos zapojilo přes 350 studentů architektury a stavebnictví, jimž je také určena. Její výsledky byly oznámeny 9. srpna. Jihočeši zaujali svým řešením, které vycházelo z jejich vlastního pohledu na zadání, kdy se mírně odklonili od požadavku na konstrukční systém a materiálové řešení a vnesli do svých projektů práci s kontextem pozemku a okolní vesnické zástavby.

„Jde o cenný úspěch, potvrzující, že studenti umí aplikovat teoretické znalosti a navrhnout zajímavé a kreativní řešení,“ říká Vojtěch Stehel, prorektor Vysoké školy technické a ekonomické, na níž toto téma prochází několika předměty v oborech Pozemní stavby a Konstrukce staveb. „Na ně lze mimochodem podat ještě přihlášku do 20. srpna,“ doplňuje prorektor.

Podle Jakuba Hořického z týmu projektu Český ostrovní dům, který vznikl v únoru 2016, aby pomohl urychlovat nástup šetrnějších technologií do běžné české zástavby, záleží na tom, jak vysoké školy dávají prostor inovacím a myšlenkám, využívajícím progresivní řešení. „Jak ukazuje i naše soutěž, vesměs se to daří. Nejlepší práce byly velmi zajímavé a inspirativní, protože i s využitím soběstačných technických řešení zachovávají současný standard životní úrovně,“ dodal.

Ostrovní domy přitom nepředstavují obydlí pro ztroskotané Robinsony, ale slovo ostrovní vyjadřuje jejich soběstačnost a nezávislost na dodávkách elektřiny, vody a tepla. O tyto energie se domy dokážou starat samy právě díky využívání moderních metod při nakládání s přírodními zdroji a architekturou. Letošní ročník se soustřeďoval na maximalizaci energetické nezávislosti s připojením k elektrické síti jako záložnímu zdroji.

Celorepubliková soutěž měla premiéru vloni a jejím cílem je společným úsilím špiček v oboru a nadějných talentů vytvářet studie zajímavých řešení pro různé typy domů, i reálné, veřejně přístupné prototypy ostrovních domů. První dva by se měly na jihu Čech začít stavět příští rok. Podle Hořického půjde o velkou vzdělávací příležitost pro veřejnost, studenty a odborníky. „I domov může dýchat, starat se sám o sebe a fungovat čistěji. Takovému vývoji má právě projekt Český ostrovní dům pomáhat,“ uzavřel Jakub Hořický.

Tisková zpráva

Štítky VŠTE, ČOD, Český ostrovní dům, soutěž, stavebnictví, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, dům, Vojtěch Stehel, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti stavebnictví VŠTE prorazili do první desítky soutěže Český ostrovní dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.