Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Čech vedra zvýšila spotřebu vody, vodárenskou soustavu to ale neohrožuje

Za květen a červen zákazníci z Vodárenské soustavy jižní Čechy odebrali oproti průměrným stavům o 200 tisíc metrů krychlových vody víc. Je znát, že s vedry stoupla spotřeba pitné vody. Projevilo se zřejmě i zalévání zahrad nebo napouštění bazénů. Díky zásobení vodou z vodárenské soustavy ale lidé nenarážejí na žádná omezení.

„Obce a města, která jsou napojena na jihočeskou vodárenskou soustavu, nemají s dodávkami vody žádný problém a úřady nemusí vyhlašovat restrikce a omezení. Potvrzuje se, že soustava je pilířem jihočeského vodárenství. Má dostatek vody a její kapacita má stále velkou rezervu,“ říká František Rytíř, provozní náměstek Jihočeského vodárenského svazu, který vodárenskou soustavu, měřící 550 kilometrů, vlastní a provozuje.

Vodárenský svaz, jehož vlastníkem jsou samy obce, všem napojeným sídlům, kde žije na 400 tisíc obyvatel, garantuje stoprocentní dodávku pitné vody. S jednotlivými obcemi má uzavřené smlouvy na zajištění dodávek pitné vody v celkovém objemu téměř 35 milionů metrů krychlových ročně. Reálná potřeba je zhruba 23 milionů metrů krychlových, přičemž přímo ze soustavy se odebírá jen 15,5 milionu metrů krychlových. Rezerva na zvýšení produkce je tedy obrovská, více než dvojnásobná.

Čimelice a Rakovice se napojí na soustavu

V srpnu by se měly napojení na soustavu dočkat Čimelice a Rakovice na severu Písecka, kam je již nový dálkový vodárenský řad dlouhý přes osm kilometrů položen. Stavba za 35,2 milionu korun, jejíž součástí je i nový vodojem, vyřeší dlouhodobé problémy obou obcí s pitnou vodou. Minulý týden byly zkolaudovány pomocné stavby, jako jsou elektrické přípojky a přívodní komunikace. Nyní se žádá o kolaudaci vlastního vodního díla jako celku.

Dodávku vody pak může svaz zahájit do týdne po schválení stavby do užívání a proplachu sítí, včetně městského vodárenského řadu. Optimálně tedy během srpna. V Rakovicích si pak budou moci pustit „římovskou“ vodu z vodovodu po vybudování vnitřních rozvodů v obci. Na to jí Jihočeský vodárenský svaz schválil nevratný příspěvek 1,050 milionu korun na napojení. 

Autoři | Foto publicdomainpictures.com

Štítky pitná voda, Česko, Jihočeský kraj, Jihočeský vodárenský svaz, Rakovica, Čimelice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech vedra zvýšila spotřebu vody, vodárenskou soustavu to ale neohrožuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.