Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V České republice se loni utopilo 181 lidí. Nejméně za posledních deset let

V České republice se loni utopilo nejméně lidí za uplynulých deset let. Podle údajů Českého statistického úřadu utonulo v přírodě, v bazénu nebo ve vaně 181 lidí, v roce 2006 jich bylo o 75 více. Nejvíce lidí zahynulo po pádu či skoku do rybníka, jezera nebo řeky a většina těch, kteří zemřeli ve vodě, byla středního věku. Nejhorším obdobím zůstávají letní prázdniny, kdy loni zemřela téměř čtvrtina všech utonulých.

Právě o dovolených a prázdninách stoupá podle odborníků nejen počet utonutí, ale i úrazů po skocích do vody. Těchto případů by podle nich bylo méně, kdyby lidé dodržovali zásady bezpečného koupání a sportování. Varují například i před koupáním na opuštěných místech, pokud je tam člověk sám.

Mezi utonulými převažují muži. Vodní záchranáři to odůvodňují i tím, že muži jsou větší hazardéři. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni zemřelo ve vodě 143 mužů a jejich průměrný věk byl 52,6 let. Průměrný věk utopených žen, kterých bylo 38, byl o zhruba dva roky vyšší. Mezi utonulými byly i děti.

„Sedmi utonulým bylo méně než 15 let. Pět z nich bylo dokonce mladších čtyř let. Počty utonulých dětí meziročně kolísají na nízkých hodnotách," uvedla Jana Křesťanová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Z krajů nejhůře vyšel Středočeský, kde ve vodě zahynulo 22 lidí. Naopak nejméně utopených, pět, měl Liberecký kraj.

Na celkovém počtu všech zemřelých v České republice se utonutí podílí velmi málo, loni bylo příčinou 0,17 procenta všech úmrtí. „Například rakovina průdušek a plic byla příčinou úmrtí u 4,9 procenta všech zemřelých a infarkt myokardu u 4,2 procenta," řekla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Dodala, že v porovnání s počtem utonulých téměř čtyřikrát více lidí zemřelo například v důsledku dopravní nehody a otravy si vyžádaly dvakrát více obětí než pobyt ve vodě.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky utonutí, voda, Česká republika, rybník, řeka, Česko, Český statistický úřad, Iva Ritschelová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České republice se loni utopilo 181 lidí. Nejméně za posledních deset let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.