Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Co skrývá stará obálka?

Když jsem minulý týden navštívil v ateliéru Milana Bindera, hrdě přede mne položil starou obálku a řekl: „Koukej, co jsem zakoupil za 60 Kč na burze.“ Zažloutlá obálka z 30. let minulého století ukrývala reklamní materiály společnosti Brouk a Babka. Tato společnost sídlila v Českých Budějovicích v ulici Dr. Stejskala v tzv. „Broukárně“. Sem se ale tento obchodní dům přestěhoval až v roce 1935, předtím byl v ulici Karla IV., v domě U Smetanů. My, dříve narození, si pamatujeme, že později v domě U Smetanů byla jedna ze dvou prodejen Tuzexu v Českých Budějovicích.

Firma Brouk a Babka měla celorepublikovou působnost. V roce 1908 ji založili dva kamarádi ze studií Jaroslav Brouk a Josef Babka. Byla to úspěšná firma, která provozovala řadu obchodních domů, ale měla i zasilatelský obchod. V obálce, o které je zmínka v úvodu článku, jsou reklamní materiály, které mají nalákat nové zákazníky. Koloběh života se stále opakuje – i my dostáváme do schránek reklamy, nadáváme na ně, lepíme si upozornění na kastlíky, že je nechceme, ale když přijdou, stejně si je většina z nás prohlédne a možná si i něco koupí. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že reklamy z minulé doby byly nápaditější a měly v sobě i kus romantiky. Přečtěte si kousek z propagace třetího patra obchodního domu – není toto nádhera? – „Třetí patro vyhledává každý, kdo chce míti doma veselo. Dobrý gramofon, radioaparát nebo jiný hudební nástroj pobaví a také přehluší mnohé „kázáníčko“ a když již nic jiného nepomůže – pak elegantní klobouček, vkusné kombiné nebo moderní šálka rozhodně spraví každou špatnou náladu….“. Takhle se, páni manažéři, lákají muži do obchodního domu.   

Prohlédněte si reklamní materiály ze třicátých let, vkusnou obálku s ručně psanou adresou s velkým textem - „Obsah obálky jest určen speciálně pro vás ÚPLNĚ ZDARMA“ musí nalákat každého v každé době. Na fotografiích u článku je mimo jiné vidět i část interiéru domu U Smetanů. Musela to být elegantní prodejna.

Protože nejsem profesionální novinář, mohu si dovolit dát do článku i trochu svého soukromí. Dnes by se moje babička dožila 104 let a velkou část svého života byla zaměstnána u firmy Brouk a Babka v Českých Budějovicích. Co by asi říkala dnešní „Broukárně“?

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Broukárna, Maršík, Binder, obálka, Brouk a Babka, České Budějovice, Milan Binder, dům, obchodní dům, Josef Babka, materiál, Karel IV. Lucemburský, Tuzex, Jaroslav Brouk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Co skrývá stará obálka?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.