Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vidovská múza Jana Šrejma Kačírková zve na operní díla

Večer plný skvělých a světově proslulých operních melodií čeká návštěvníky koncertu Vidovská múza Jana Šrejma Kačírková, který se v sobotu 15. července uskuteční ve Vidově u Českých Budějovic při příležitosti 660. výročí založení obce. Vstup je zdarma.

Sólistku Národního divadla v Brně, která ve Vidově strávila své dětství a vystoupí zde bez nároku na honorář, doprovodí orchestr Virtuosi di Praga s dirigentem Oldřichem Vlčkem. Hosty Jany Šrejma Kačírkové budou tenorista Martin Šrejma, zpěvák Adam Vojtěch a houslista České filharmonie Vítězslav Ochman.

Koncert zahájí úderem dvacáté hodiny orchestrální skladba Bolero od Maurice Ravela. Známé hudební dílo, považované za nejlepší z ruky francouzského autora se španělskými a švýcarskými předky, posluchače jistě správně naladí,“ uvedla manažerka koncertu Kamila Lidralová.

Následovat bude árie E lucevan le stelle z opery Giacoma Pucciniho Tosca v podání sólisty Národního divadla v Praze, tenora Martina Šrejmy. E lucevan le stelle v minulosti nazpívali také nejznámější interpreti Luciano Pavarotti, Plácido Domingo nebo Jose Carreras. Trojice nadchla celý hudební svět i laické posluchače, když se ve svých nejlepších letech spojila a vystoupila společně na několika koncertech.

Pak již pódium ovládne hlavní protagonistka večera Jana Šrejma Kačírková.  Její úvodní skladbou bude Pucciniho Quando m‘en vo´ z opery La Bohéme.

Skladbu Franceska Sartoriho Con te partiró nejvíce proslavil nevidomý Andrea Bocelli. Zpíval ji s několika interpretkami, mimo jiné i s Kanaďankou Céline Dion. Nejznámější je však provedení se Sarah Brightmanovou. „Jak zní Con te partiró z úst Jany a Martina se návštěvníci koncertu přesvědčí sami,“ poznamenala Lidralová.

V operními hity našlapaném programu se posluchači mohou těšit také na Meditaci Julese Masseneta. Instrumentální intermezzo z opery Thais se dočista osamostatnilo a často zní jako jediná část z celého díla. Určitě nezklame árie Neddy z opery Komedianti Ruggera Leoncavalla či árie Nesun dorma z opery Turandot, kterou napsal italský odborník na slavné opery Giacomo Puccini. Pozornost vzbudila tato skladba až po autorově smrti.

V další části koncertu přijdou na řadu díla tuzemských mistrů. „Měsíčku na nebi hlubokém“ z Rusalky Antonína Dvořáka je vyhledávanou árií všech světoznámých sopranistek. Zazní také známý duet Jeníka a Mařenky „Věrné milování“ z opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Závěr bude patřit Ave Maria Williama Gómeze Vargase.

„Večerní program jsme vybírali velmi pečlivě s ohledem na různorodost publika. Chceme, aby koncert zaujal každého. Snad nám bude přát počasí,“ podotkla Kamila Lidralová. Na pódiu ve sportovním areálu se objeví také Adam Vojtěch se svým repertoárem. Publikum uslyší Brindisi od Giuseppe Verdiho a zazní i část muzikálu West Side Story nebo Fantom opery. Koncert zakončí ohňostroj.

 „Na koncert se samozřejmě moc těším. Ve Vidově jsem doma, a doma je nejlépe. Věřím, že stejně skvěle jako já se zde bude cítit také publikum,“ svěřila se hlavní hvězda vidovského večera Jana Šrejma Kačírková.

Tisková zpráva | Foto Foto Jana Šrejma Kačírková

Štítky Vidovská múza, Jana Šrejma Kačírková, opera, Oldřich Vlček, Virtuosi di Praga, koncert, Giacomo Puccini, Adam Vojtěch, České Budějovice, Česká filharmonie, Národní divadlo Brno, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Bolero

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vidovská múza Jana Šrejma Kačírková zve na operní díla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.