Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bára přežila rakovinu. Operace dvanáctileté krávy trvala tři hodiny, rekonvalescence zabrala dva měsíce

Táborská zoologická zahrada si zakládá na vzorné péči o zvířata. A pokud to jejich zdravotní stav vyžaduje, neváhá se pustit ani do náročných operací. Posledním pacientem z chovu je dvanáctiletá kráva Bára patřící k plemeni Jersey známému pro velice kvalitní mléko s vysokým obsahem bílkoviny a tuku. Jde o plemeno, které má nejvyšší relativní mléčnou užitkovost v poměru k tělesné hmotnosti. Jakékoliv poškození mléčné žlázy je proto pro tento druh velkým problémem.

„Nádor, který jsme u Báry diagnostikovali, by byl pro většinu zvířat v produkčních chovech fatální. V ZOO Tábor ale zvířata nechováme kvůli produkci a užitku. Proto jsme se pustili do řešení zdravotního problému bez ohledu na ekonomické aspekty“, říká hlavní veterinář ZOO Tábor Martin Pán.

První příznaky onemocnění ošetřovatelé zjistili na konci roku 2016. To, co v počáteční fázi vypadalo jako zánět vemene, následně přešlo v rychlý nádorový proces. Ten laboratoř bohužel potvrdila histologickým vyšetřením po provedeném odběru změněné tkáně (tzv. biopsii).

Jednalo se o agresivní typ nádoru, který rychle prorůstá postiženou tkání. Dobrou zprávou ale bylo, že tento druh nádoru nevytváří metastáze. Jediným důsledným řešením tak bylo odstranění celé mléčné žlázy.

„Operace tohoto typu je poměrně vzácná a technicky náročná, proto byla oslovena Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně, kde bylo možné zákrok úspěšně provézt. Samotnou přibližně tříhodinovou operaci veterináři provedli při plném vědomí zvířete, pouze v tzv. svodné anestezii. U skotu je takové řešení díky anatomickým odlišnostem možné. Naopak celková anestezie by byla pro zvíře velmi nebezpečná“, upřesňuje Martin Pán.

Při operaci byla kompletně odstraněna mléčná žláza s nádorem a mízními uzlinami. Nádor se naštěstí podařilo odstranit celý. Vzhledem k velikosti rány - odoperovaná tkáň vážila téměř 20 kilogramů - nebylo možné ránu celou zašít, proto následovala dvouměsíční hospitalizace, při které veterináři operační ránu čistili a prováděli podporu hojení. I díky tomu, že Bára samotný zákrok i následné ošetřování velmi dobře snášela, probíhalo hojení velmi rychle a zvíře se mohlo vrátit zpět do svého táborského domova.

„Hlavním posláním ZOO Tábor je ochrana ohrožených druhů zvířat a ochrana přírody vůbec. Starost a péče o naše zvířata je pro nás na prvním místě bez ohledu na nějaká ekonomická hlediska. Každé zvíře si zaslouží nejlepší péči a vysoký komfort,“ zdůrazňuje vizi ZOO Tábor její ředitel Evžen Korec. Už v minulosti podobně táborská zoo zachránila například vážně zraněného emua či nechala operovat bachyni prasete vietnamského Marušku, která si zlomila holenní kost.

Návštěvníci ZOO Tábor si mohou prohlédnout přes dvě stě padesát zvířat. A aby návštěva táborské zoo byla co nejpříjemnější, je pro návštěvníky připraveno i široké zázemí: využít mohou restauraci, která se nachází přímo v areálu zahrady, odpočinkové zóny nebo dětské hřiště.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech ZOO Tábor je zároveň jednou z nejmladších zoologických zahrad v Česku. Vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací a rozprodáním zvířat. Pro veřejnost byla ZOO Tábor otevřena o měsíc později. Jen v minulém roce ji navštívilo přes 70 tisíc lidí. Hlavním posláním zahrady je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Aktuálně v ZOO Tábor žije přes 250 zvířat takřka 70 živočišných druhů. Generálním partnerem je lídr developerské výstavby v ČR EKOSPOL.

Tisková zpráva

Štítky ZOO Tábor, operace, záchrana, rakovina, biopsie, kráva, Jersey, zoologická zahrada, mléčná žláza, Evžen Korec, Česko, Ekospol, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bára přežila rakovinu. Operace dvanáctileté krávy trvala tři hodiny, rekonvalescence zabrala dva měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.