Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Posun termínu zápisů do prvních tříd počet žádostí o odklad školní docházky nesnížil

Celkem 1063 dětí nastoupí v září do prvních tříd šestnácti českobudějovických základní škol. Magistrát letos evidoval 1480 žádostí, a to včetně duplicit, tedy případů, kdy rodiče podávali přihlášky do více škol. O odklad povinné školní docházky v Českých Budějovicích zažádali rodiče 220 dětí.

„Loni to bylo 196 odkladů a v roce 2015 jsme jich evidovali 200. Letošek tak kopíruje léta předešlá. Takže u nás nezafungovalo to, co se od posunu zápisů z ledna na duben očekávalo. Lidé z ministerstva školství i zákonodárci očekávali, že posunem termínu zápisů z ledna na duben, budou děti zase o něco starší, a tak bude méně žádostí o odklad. Ale jak už jsem řekl, v Českých Budějovicích se tohle prostě neudálo,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola.

Město je zřizovatelem celkem šestnácti základních škol. V některých z nich mohly využít volných míst i děti z okolních obcí. Letos zafungovaly skvěle školské obvody, povedlo se umístit všechny děti z daných spádových oblastí a tak se nemuselo nikde přikročit k rozhodování o přijetí formou losování. „Ale konkrétní konečná čísla budeme znát až na podzim. Vše se totiž může měnit podle toho, jak skutečně děti do daných škol nastoupí,“ upřesnil Podhola.

V novém školním roce, od pondělí 4. září, by mělo do českobudějovických základních škol chodit celkem 9027 dětí, v právě uplynulém školním roce to bylo 8566 školáků. „Z devátých tříd odchází populačně slabší ročníky a nastupují silnější ročníky prvňáků," vysvětlil nárůst počtu školáků Podhola.

Štítky zápis, škola, první třída, děti, odklad, žádost, rodič, České Budějovice, základní škola, Petr Podhola, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, školní docházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posun termínu zápisů do prvních tříd  počet žádostí o odklad školní docházky nesnížil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.