Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Jindřichohradecku byl objeven vzácný potápník dvojčárý

Vědci z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a českobudějovického Biologického centra Akademie věd objevili silnou populaci potápníka dvojčárého.

Chráněný a téměř vyhynulý brouk žije v tůních pískovny Cep II u Suchdola nad Lužnicí na Jindřichohradecku. Potápník dvojčarý zmizel z volné přírody ve druhé polovině 20. století vlivem znečištění povrchových vod a kvůli intenzivnější rybářské činnosti.

 "Vzácné potápníky jsme objevili s pomocí takzvaných živochytných pastí a všechny vypustili zpět do tůní. Doufáme, že se jedná o stabilní populaci, která se rozšíří i na další podobné lokality," uvedl Vojtěch Kolář z Přírodovědecké fakulty a biologického centra, který se zaměřuje na studium vodních brouků.

Pískovna Cep II podle vědců představuje formu přírodní laboratoře. Tůně, v nichž populace potápníka
dvojčárového žije, vznikly rekultivací prostoru, kde se v minulosti těžil písek. Takto vytvořené místo ponechali vědci a ochránci přírody přirozenému vývoji. Tůně zůstaly bez ryb a vytvořila se v nich mozaika mělčin s rákosem a hlubší vody s porosty. Takové prostředí je podle vědců ideální pro výskyt vodních bezobratlých a obojživelníků.

"Během našich výzkumů sledujeme osídlování nově vytvořených tůní, napodobujících dnes již téměř zaniklá prostředí v nivách neregulovaných řek, a porovnáváme jejich společenstva se staršími tůněmi a rybníky v okolí," řekl vedoucí vědeckého týmu David Boukal.

Autoři | Foto Vojtěch Kolář

Štítky potápník dvojčárý, Jihočeská univerzita, pískovny u Suchdola, vzácný druh, okres Jindřichův Hradec, Biologické centrum AV ČR, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Suchdol nad Lužnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jindřichohradecku byl objeven vzácný potápník dvojčárý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.