Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Bylo stěhování národů střetem kultur?

Jako každou středu, i dnes vám přináším novinky z vědy. Děje se toho opravdu mnoho, a tak je poslední dobou těžké vybírat. Dnes se podíváme na nový objev týkající se Hunů a také na další takzvaně obyvatelné planety.

Byli Hunové jen krutí kočovníci?

V pátém století probíhal nejen v Evropě proces, který dnes nazýváme stěhováním národů. Proces, který uspíš pád Říma. Jednou z hlavích hnacích sil měly být nájezdy Hunů z východu. Přibližně kolem roku 445 vedl Huny Attila známý především pro svou krutost, s jakou zacházel s nepřáteli a civilním obyvatelstvem dobytých území. Málokdo už ale ví, že o své lidi se Attila staral s velkou péčí. Vždyť jeho jméno znamená v překladu „tatíček“.

Všeobecně se Hunové pokládají za kočovníky a jen kočovníky. Nové nálezy kosterních pozůstatků ale ukazují na něco jiného. Někteří Hunové se na dobytých územích usazovali a věnovali se zemědělství. Ukazují na to rozbory především zubů nalezených v Maďarsku. Naopak někteří místní obyvatelé přecházeli z usedlého života ke kočovnému a přidávali se k Attilovi. Od původní teorie střetu kultur jsme tak už hodně daleko.

Naděje na mimozemský život opět vzrostly

Je to tak. I přesto, že se ani jedna z vesmírných agentur otevřeně nechlubí tím, že by hledaly mimozemský život, toto hledání probíhá. Nyní se ukázalo, že planety podobné té naší nejsou ve vesmíru nijak výjimečné. Vesmírný teleskop Kepler patřící NASA objevil v naší galaxii nových 219 planet. Z toho deset jich je takzvaně obyvatelných.

To samozřejmě ještě neznamená, že je na nich život, ale že by na nich mohl vzniknout. Mají podobnou velikost jako Země, panují na nich podobné podmínky a obíhají podobné hvězdy našemu Slunci. Co myslíte, existuje v naší galaxii jiný život, než ten na Zemi?

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Stěhování národů, kultura, Země, Evropa, Řím, NASA, Maďarsko, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Bylo stěhování národů střetem kultur?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.