Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Tři nové ulice v budějckém Rožnově už mají jména. Po boxerovi, architektovi a malíři

Malíř, grafik a pedagog, ale také architekt a boxer. To jsou obory tří významných osobností, jejichž jména ponesou tři nové ulice v budějcké části Rožnov. Rozhodli o tom městští zastupitelé.

Ulice v těsné blízkosti českobudějovického hřbitova se bude jmenovat Za Otýlií a další tři komunikace v Rožnově ponesou jména významných osobností.

A to malíře, grafika a pedagoga J. R. Schustera, který žil v letech 1888 až 1981. Architekta Bohumila Böhma (1926 až 2004), který se angažoval v návrzích zástavby po domech za války v Českých Budějovicích vybombardováných a který je také autorem návrhu na českobudějovický plavecký stadion.

Třetí ulice se bude jmenovat po boxerovi Josefu Němcovi, evropském šampionovi z roku 1963, který byl bronzový na olympijských hrách v Římě roku 1960 a který získal jedenáct titulů mistra Československa v těžké váze. Josef Němec se po skončení vlastní boxerské kariéry věnoval přípravě mládeže. Zemřel v roce 2013, v nedožitých osmdesáti letech.

„Původní návrh v případě odsouhlasené ulice Josefa Němce byl Třísovská, což by připomínalo nejjižnější oppidum na území našeho kraje. Při jednání zastupitelstva byl ale vznesen návrh pojmenovat ulici po vynikajícím sportovci, který našel v podstatě jednostranně kladnou odezvu,“ uvedl českobudějovický primátor Jiří Svoboda, který právě dnes, v úterý 20. června přijme úspěšné mladé boxery z Box clubu táty Němce.

Štítky ulice, boxer, Josef Němec, architekt, Bohumil Böhm, malíř, J. R. Schuster, Rožnov, olympijské hry, Řím, České Budějovice, Jiří Svoboda, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři nové ulice v budějckém Rožnově už mají jména. Po boxerovi, architektovi a malíři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.