Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Letní dovolená počesku: Sbalíme se i do igelitky, hlavně nesmí chybět plavky

Letos v létě bude dovolenkovat asi tři čtvrtiny Čechů, nejčastěji jsou to mladí a rodiny. Obvykle vyrazí na jednu či dvě letní dovolené s tím, že je stráví v tuzemsku. Do světa se chystá asi jen třetina české populace, většinou ke Středozemnímu moři.

Chorvatsko, Slovensko, Řecko, Itálie, Španělsko, Bulharsko, to jsou nejčastěji zmiňované destinace, kam Češi letos zamíří. Zajímavá data o dovolených počesku přináší projekt výzkumného týmu České spořitelny s názvem Životní etapy, který propojuje několik zdrojů od etnografických rozhovorů, projekce banky až po ad-hoc tematické výzkumy.

„Dovolenou si Češi plánují zpravidla na červenec, kdy nasednou do svého auta a vyrazí. Letadlo využívají výrazně méně často, zvolí ho jen čtvrtina cestovatelů a je typické pro zahraniční cesty do Řecka, Itálie či Španělska,“ uvádí Monika Hrubá, vedoucí výzkumu.

„Na místě budou Češi nejčastěji bydlet v hotelu, ale dost se jich ubytuje i v penzionu nebo chatě či chalupě (své, nebo pronajaté, týká se to hlavně tuzemských dovolených). Ať budou bydlet kdekoliv, důležité pro ně je, aby měli vlastní koupelnu, to je klíčový požadavek většiny lidí. Jídlo si společně s ubytováním objedná zhruba polovina Čechů, ostatní budou jíst v místních restauracích, nebo si budou vařit sami,“ doplňuje Monika Hrubá.

Aktivity na dovolené se budou točit hlavně kolem výletů do přírody, nepůjde ale asi o žádné náročné túry, protože pohorky si s sebou zabalí jen každý pátý Čech (hlavně mladí). Dále je na programu obdivování památek a samozřejmě koupání, ať už v moři, jezeře nebo bazénu. I proto jsou klíčovou věcí, kterou si Češi berou s sebou, plavky. Bude je mít 9 z 10 lidí. Mezi další často balené věci (cca 50 – 60 % lidí) patří knížky (senioři), hrací karty a notebooky či tablety. Zdaleka nejvíce sportovního vybavení (a vlastně všeho) s sebou berou mladší rodiny. A do čeho to budou balit? Stále vyhrává kufr (40 %) a taška přes rameno (39 %), ale některým poslouží i igelitka (4 %).

Dovolenou je samozřejmě potřeba i zdokumentovat, takže drtivá většina lidí bude mít na památku fotky, čtvrtina z nich si je plánuje i vyvolat, necelá pětina je bude sdílet na sociálních sítích. Videa jsou oblíbená méně, plánuje je natáčet „jen“ 40 % Čechů. Tři největší strašáci, kteří s dovolenou souvisí, jsou zdravotní problémy, že zapomenou zabalit něco důležitého a balení samotné. Lidé se naopak velmi těší na to, že si odpočinou a budou mít nové zážitky. A dovolená snů? Jednoznačně u moře. K tomu ideálně klid, dobré počasí a dobré jídlo.

Letní dovolená v čase

Když srovnáme dovolené plánované na letošní rok s těmi před 10 lety a těmi před rokem 1989, vidíme, že se postupně mění z hlediska destinace, dopravního prostředku, délky dovolené a ubytování a stravování. Lidé už tolik nejezdí na chaty a chalupy jako před rokem 1989, ale ani tolik do Chorvatska jako před 10 lety.

V porovnání s rokem 1989 také více létají a méně často jezdí autem, autobusem či vlakem, v porovnání se situací před 10 lety méně jezdí autobusem, ale i méně létají. Délka dovolené se zkracuje, před rokem 1989 si lidé brali dovolenou typicky na 14 dní, teď jen na týden. Když ale jedou do zahraničí, plánují dovolenou na déle. Co se týče jídla, dříve si ho lidé častěji připravovali sami, teď spoléhají na restaurace a hotely.

Letní dovolená a finance

Dovolená vyjde Čechy zhruba na 20 tisíc korun, respektive asi 8 tisíc na osobu. V této částce se skrývají náklady na cestu, ubytování, stravování, výlety, suvenýry a podobně. Platit budou lidé primárně hotovostí (92 %), kartu s sebou bude mít pouze část z nich.

Strachu z placení kartou na dovolené se však Češi postupně zbavují, v létě 2015 utratili lidé kartou v zahraničí cca 2 miliardy korun, vloni už to bylo asi 2,3 miliardy korun. Největší objem transakcí v zahraničí dělají Pražané, ale v přepočtu na osobu je předhánějí lidé ze Zlína. Nárůst pozorujeme hlavně v platbách za nákup potravin a v restauracích.

Při cestách do zahraničí si budou koruny měnit už v Česku, a to typicky ve směnárně. Co se týče bank, bude u nich měnit peníze na dovolenou asi třetina lidí, kteří cestují do zahraničí. Půjčku na dovolenou by si od banky vzal málokdo, lidé mají k půjčování si na to, „aby si udělali radost“, stále trochu averzi. Co naopak bude mít v podstatě každý, kdo vyráží do zahraničí, je cestovní pojištění.

Tisková zpráva | Foto pexels.com

Štítky dovolená, Česko, Češi, Chorvatsko, Středozemní moře, banka, Itálie, Španělsko, Řecko, jídlo, restaurace, Česká spořitelna, Bulharsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní dovolená počesku: Sbalíme se i do igelitky, hlavně nesmí chybět plavky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.