Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Je manželství zdraví prospěšné?

Středa - den Drbny vědátorky. Když jsem se tak hrabala novinkami z vědy, objevila jsem skutečnou perlu. Manželství prý je zdraví prospěšné. To mě dostalo a musela jsem se o to s vámi podělit. A abych neporušila svůj standart dvou zpráviček týdně, přidávám ještě jeden vesmírný objev.

Je manželství přínosem pro naše zdraví?

„Já z tebe snad dostanu infarkt!“ Ti z nás, kteří mají to štěstí, že sdílejí svůj život s drahou polovičkou, tuto větu už jistě slyšeli. Možná se budete divit, ale podle britských vědců je tomu přesně naopak. Ženatí muži, či vdané ženy prý mají mnohem větší šanci, že se u nich neprojeví žádný závažný srdeční rizikový faktor, jako je například vysoký cholesterol. Studie je založená na pozorování téměř milionu pacientů ve Velké Británii. To už základ velice slušný.

Ze studie vyplývá, že lidé žijící v manželství jsou na tom opravdu, co se srdečních onemocnění týče, mnohem lépe. Vědci zatím neznají přesné důvody, ale jeden se nabízí. Prostě váš partner vás povzbudí, abyste se o sebe lépe starali. Mě naopak napadá, že člověk, který je díky svému manželství několikrát na pokraji infarktu, má své srdce tak vytrénované, že mu nic nehrozí.

Planeta žhavější než hvězdy

Už několikrát Drbna vědátorka informovala o planetách, která mají na svém povrchu podmínky podobné těm na zemi. Po takových se samozřejmě v poslední době pátrá nejvíce, ale jeden tým astronomů před nedávnem zapsal naprosto opačný úspěch. Objevil totiž planetu, která je skoro tak žhavá, jako naše Slunce a žhavější než mnohé další hvězdy.

Jedná se o planetu KELT-9b, která obíhá kolem hvězdy KELT-9. Povrch oné zmiňované planety dosahuje pokud je natočen ke svému slunci kolem 4 600 K, což je asi 4,330 °C.  Pro srovnání teplota našeho Slunce je něco 5 780 K. KELT-9b je velká asi jako Jupiter, ale přesto není snadné ji zahlédnout. Za prvé je opravdu velice blízko k svému slunci a za druhé velice rychle rotuje kolem své osy, takže její snímky bývají často rozmazané. Svou hvězdu oběhne přibližně jednou za 1,5 dne.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vědátorka, manželství, Slunce, planeta, zdraví, hvězda, Velká Británie, Jupiter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Je manželství zdraví prospěšné?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.