Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

SOUTĚŽ: Unikátní výstava Body The Exhibition provádí fascinujícím světem lidského těla

Neexistuje nic přesnějšího, nikde jinde neodhalíte tajemství fungování lidského těla tak detailně, jako na výstavě Body The Exhibition. Expozice zve návštěvníky na detailní cestu po lidském těle, přes kosterní systém, svalstvo, reprodukční orgány, dýchací orgány, krevní oběh a další části lidského těla.Tato unikátní podívaná, která na jedné straně šokuje a na straně druhé učí a pomáhá poznávat, je nyní k vidění v Praze.

Až do 23. července je v Praze k vidění unikátní výstava Body The Exhibition. Tato expozice přijela do České republiky v největší možné velikosti a nabízí více než dvacet celotělových exponátů a k tomu ještě další tři stovky detailních exponátů jednotlivých orgánů nebo částí těla, pocházejících ze skutečných lidských těl. Výstava je rozložena do dvanácti sálů, které jednotlivě představují fungování lidského organismu. Součástí je také interaktivní část. Velkolepá výstava obsadila prostory o rozloze více než dva tisíce metrů čtverečních ve dvou Křižíkových pavilonech v areálu Výstaviště Praha – Holešovice. 

ČTĚTE TAKÉ: Do Prahy přijede výstava odhalující všechna tajemství lidského těla Body The Exhibition

Unikátní expozice, která šokuje a zároveň už nadchla miliony lidí po celém světě, vzbuzuje také stále řadu otázek. A také čtenáři Budějcké Drbny se ptají. Na jejich několik otázek odpověděla Lucie Nouzová z agentury JVS Group, která výstavu Body The Exhibition v Praze pořádá. 

Jsou to opravdu opravdická lidská těla? 
Ano, všechny exponáty na výstavě pocházejí z reálných lidských těl.

Jak jsou exponáty ošetřeny proti rozkladu? Respektive jak to, že vydrží tak dlouho?
Exponáty prošly procesem plastinace, což znamená, že tělní tekutiny byly nahrazeny plastem. Tato metoda zabrání jakémukoli dalšímu rozkladu a zároveň veškeré tkáně zpevní. Díky tomu vydrží téměř tak dlouho jako „plastová panenka".

Jak dlouho trvalo připravit jednoho člověka k výstavě?
Příprava celotělového exponátu trvá až jedečn rok, jde o velmi obtížný anatomický proces.

Odkud těla pocházejí? Někteří tvrdí, že se jedná o čínské vězně.
Celou výstavu společnost JVS Group pronajala a dovezla z USA od americké firmy Imagine exhibition.

Co si myslíte o tom, že mezi lidmi koluje, že to jsou zajatci? 
Část lidí se opravdu zajímá o lidskoprávní otázky, a ty mohu ujistit, že veškeré exponáty byly získány legální cestou. Bohužel však převážná většina šiřitelů těchto fám hledá senzaci a možnost zviditelnit se na komerčně úspěšném projektu.

Proč nejsou u jednotlivých těl žádné informace o jejich původu a proč ten člověk zemřel?
Je to součást etického zacházení s ostatky dárců. Když dostanete ledvinu, tak se také nikdy nedozvíte jméno dárce.

Může výstava pro někoho představovat etický problém?
Ano, pravděpodobně může, ale my nikoho nenutíme na výstavu chodit.

Je výstava obohacením studia pro budoucí lékaře? 
Samotní medici, kteří pracují na naší výstavě, hodnotí výstavu velice dobře. Medici mají zkušenosti z pitevny, ale takto zpracované exponáty jako školní pomůcky univerzita ve velké míře nevyužívá. Takže to, co znají z učebnic, vidí na naší výstavě v reálu.

Co je nejzajímavějším exponátem rozšířené výstavy oproti té minulé?
Na výstavě je téměř dvakrát tolik exponátů než na té minulé. Ráda bych však upozornila především na exponáty věnující se civilizačním chorobám jako je rakovina, ale také opět aktuální tuberkulóza. A zcela nová je interaktivní část výstavy, ve které se návštěvníci naučí pod vedením mediků poskytovat první pomoc, nebo na speciálních výukových pomůckách se opět pod odborným vedením naučí nahmatat v ženských prsou rakovinový nádor. A je to zdaleka nejen pro ženy, ale také pro jejich partnery, protože 40procent nádorů v prsou najdou ženám právě jejich partneři.

Soutěž o vstupenky na výstavu Body The Exhibition  (do 23. července)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou může jeden čtenář/čtenářka vyhrát dvě vstupenky na výstavu Body The Exhibition, která je k vidění v areálu Výstaviště Praha – Holešovice. K účasti stačí prostřednictvím formuláře do středy 7. června do 12. hodiny zodpovědět následující otázky a pak už jen čekat na slosování. 

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.   

SOUTĚŽ SKONČILA

Proces, který brání jakémukoli dalšímu rozkladu a kterým prošly vystavované exponáty se nazývá plastinace. Správně byla odpověď B. Dvě vstupenky vyhrála Zuzana Beranová. Blahopřejeme! 

Štítky tělo, výstava, exponáty, orgány, svaly, lidské tělo, exponát, Praha, Česko, Výstaviště Praha, Holešovice, Drbna.cz, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Unikátní výstava Body The Exhibition provádí fascinujícím světem lidského těla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.