Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha si připomene operaci Anthropoid. Vyšla i poštovní známka

Výročí 75 let od operace Anthropoid, která skončila smrtí říšského protektora Reinharda Heydricha, připomíná o tomto víkendu vzpomínková akce v pražské Libni. Její součástí je i rekonstrukce atentátu. Další připomínka bude v polovině června na Karlově náměstí. Nedaleko něj v kostele svatých Cyrila a Metoděje parašutisté v boji s gestapem zemřeli. Výročí připomíná i poštovní známka a výstava.

Rekonstrukce atentátu je naplánovaná přesně na dobu, kdy ho Jan Kubiš a Jozef Gabčík spáchali, v sobotu 27. května v 10:25 hodin. „Původní zatáčka v Kobylisích již od 80. let neexistuje kvůli výstavbě mimoúrovňové křižovatky Vychovatelna. Rozhodli jsme se uskutečnit rekonstrukci tohoto činu v zatáčce u tramvajové zastávky U Kříže, která se té původní dispozičně podobá,“ vysvětlil místostarosta Prahy 8 Radomír Nepil.

Součástí jsou i dobové tramvaje z roku 1932 a vlečný vůz z roku 1908 se zatemněním oken proti leteckým útokům. Ukázku bude komentovat odborník na československý odboj za druhé světové války Jiří Padevět.

Další program se odehraje u budovy radnice Prahy 8 v ulici U Meteoru. Připravené jsou komentované prohlídky vojenského tábora československé jednotky britského letectva RAF a scénky ze života v protektorátu. Součástí budou i historická vozidla a model stíhačky Spitfire ve velikosti 1:1. Podrobný program je uvedený na webu městské části.

Přímo v kryptě kostela svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kde výsadkáři zahynuli po osmihodinovém boji s gestapem, se odehraje v neděli 18. června dopoledne pietní akt. Památník, který je v ní od roku 1995 umístěn, od letošního roku spravuje Vojenský historický ústav. Chystá úpravy vstupních prostor, krypta zůstane v původním stavu. 

Na nedalekém Karlově náměstí pak události připomene 17. a 18. června akce Anthropoid – Muži odplaty. Také její součástí bude vojenský tábor s dobovou technikou či ukázky výcviku tehdejších parašutistů a dělostřelců. S blížícím se výročím v metropoli také přibývají pamětní desky.

Další bude odhalena dnes, v sobotu 27. května na domě číslo 1224/4 v Gabčíkově ulici, kde bydleli manželé Ryšaví. Tito účastníci odboje zemřeli v koncentračním táboře Mauthausen. Dvě nové desky byly v dubnu odhalené také na Vinohradech, také ony připomínají manželské páry, které byly zavražděny za pomoc parašutistům.

Od pátku 26. května je v parku na Klárově otevřena panelová výstava připomínající toto výročí. Speciální známku k němu vydala také česká pošta. Známka zobrazuje Heydrichův mercedes zničený výbuchem, Gabčíkův samopal a granát s plastickou trhavinou, a je tak v pořadí třetí známkou, kterou pošta tuto událost z 27. května 1942 připomíná.

Říšský protektor Heydrich útok 27. května 1942 přežil, ale o týden později podlehl infekci z utrpěných zranění. V následné vlně represí okupační správa popravila tisíce lidí a v červnu 1942 srovnala se zemí obce Lidice a Ležáky. 

Foto Česká pošta | Zdroj ČTK

Štítky Praha, Operace Anthropoid, Reinhard Heydrich, parašutista, Cyril a Metoděj, poštovní známka, Jozef Gabčík, Libeň, Karlovo náměstí, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha si připomene operaci Anthropoid. Vyšla i poštovní známka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.