Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Sejde z očí, sejde z mysli. Kam po válce zmizela nevyužitá munice?

Ve vědě se pořád něco děje, a kdo chce mít přehled, čte můj pravidelný seriál. Dnes pro vás Drbna vědátorka vybrala dvě aktuality. Jedna se týká problému s nevybuchlou municí z druhé světové války a druhá kolonizace Marsu.

Doplatíme na nedůslednou likvidaci zbraní?

Napadlo vás někdy, kam zmizela nepoužitá munice z druhé světové války? Možná vás překvapí, že velké množství granátů, min, torpéd či bomb skončilo na dně moře. A nejde jen o trhaviny. Na dno klesly i chemické zbraně. Jen u německého pobřeží prý na mořském dně leží 1,6 milionu tun konvenčních trhavin. Spojenci se po válce obávali, že by Němci mohli nepoužité zbraňové zásoby použít k partyzánské válce, tak je raději naházeli do moře. Sejde z očí, sejde z mysli. A munici nenalezneme jen u pobřeží Evropy, ale po celém světě. Další svinstvo navíc klesá na dno po rozličných vojenských cvičeních.

Munice zatím takříkajíc spí, ale vědci tvrdí, že TNT na dně může stále explodovat. Navíc se uvolňuje vysoce toxický ADNT, kterému se samozřejmě nevyhnou ryby. Výbušniny jsou většinou kryty železným či ocelovým krytem, ale ten ve vodě nevydrží navždy. Samozřejmě koroduje a je tak prý jen otázkou času, kdy se nám na talíři začnou objevovat toxické rybí pochutiny. Řešením by mohli být roboti, kteří by výbušniny na dně zneškodnili, ale je třeba nejprve zjistit, jaké látky by se při takovém procesu do vody uvolnily.

Pomohou nám myši kolonizovat Mars?

Ať se nám to líbí nebo ne, tak žijeme v době, kdy se lidstvo vážně zbývá kolonizací dalších planet. Mluví se o Marsu, kde by mohla vzniknout první taková kolonie. A tak si lidstvo pomalu začíná sepisovat věci, které si zabalí na cestu. Velmi vysoko na seznamu je, pro mnohé překvapivě, sperma. Ano opravdu, má totiž zajistit větší genetickou diverzitu mezi osadníky, což je klíčové pro zdraví populace. Je tu ale jeden malý problém. Ve vesmíru je mnohem silné záření, které způsobuje narušení DNA. Bude tedy sperma, které poputuje vesmírem použitelné?

Aby se vědci dopátrali odpovědi, vyslali do vesmíru na mezinárodní vesmírnou stanici (International Space Station) na devět měsíců myší sperma. Když se sperma vrátilo na zem, okamžitě ho použili k oplodnění myší samičky. A výsledek? Myš porodila zdravá mláďata bez jakýchkoli genetických vad, dokonce bylo ve vrhu mláďat více, než je běžné. Nyní budou následovat testy u dalších druhů savců.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky válka, munice, Mars, kolonie, myš, druhá světová válka, sperma, vesmír, Drbna.cz, Evropa, Mezinárodní vesmírná stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Sejde z očí, sejde z mysli. Kam po válce zmizela nevyužitá munice?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.