Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Vlastenectví a touha létat stály za jejich rozhodnutím stát se piloty

Akrobatické prvky, míjení letounů při čelních průletech, přelety maximální a minimální rychlostí či vystřelování infračervených klamných cílů sledovalo několik tisíc lidí během Dne s 25. protiletadlovým raketovým plukem, který se uskutečnil na letišti ve Strakonicích. Ukázku pilotáže dvojice bojových letounů L-159 ALCA předvedli display piloti 212. taktické letky z Čáslavi.

„K létání nás přivedla především touha létat a také vlastenectví. Rádi bychom určitým dílem přispěli k obraně státu, míru a svobody naší země. Byl to náš sen od dětství, který jsme si postupně začali plnit. Létat ukázku je svým způsobem třešnička na dortu v naší kariéře,“ shodují se piloti.

V loňském roce piloti absolvovali čtrnáct ukázek na sedmi leteckých dnech. Armádu České republiky reprezentovali například i ve Švédsku a Rumunsku. Nutno dodat, že tyto ukázky provádějí nad rámec taktického výcviku, který tvoří hlavní náplň jejich práce.

Ukázka pilotáže letounů L-159 ALCA, která demonstruje úder letounů na pozemní cíle, trvá přibližně devět minut. Letouny se pohybují ve výšce od 30 do 1200 metrů nad zemí a dosahují rychlosti od 230 do 820 kilometrů za hodinu. Během ukázky je nejtěžší sladit čas, kdy se letouny míjí – při čelních průletech a při demonstraci maximální či minimální rychlosti. Piloti musí zvládnout také velké přetížení, které na ně působí během ostrých manévrů.

„Pro vedoucího dvojice je náročné dodržet prostor pro ukázku a stanovené meze vystoupení, včetně radiokorespondence. Pro vedeného je zase složité připojování se do skupiny pro společné průlety ve dvojici, stejně tak udržení se ve skupině těsně před rozchodem. Vyhledávání druhého letounu při vstřícných průletech bývá často velká výzva pro oba, zvláště při zhoršené dohlednosti,“ doplňují piloti.

Příprava display pilota

Příprava display pilota zabere během prvního roku zhruba dva až tři měsíce. „Kromě vlastních nácviků absolvuje také pozemní přípravu, studium a výcvik na simulátoru. Během následujících let pak výcvik, s ohledem na zkušenosti pilota, trvá obvykle kratší dobu, přibližně jeden až dva měsíce,“ upřesňují příslušníci 212. taktické letky.

Oba zmínění důstojníci patří mezi zkušené piloty, nalétáno mají zhruba 1300 letových hodin. Létají od roku 2004, kdy zahájili výcvik na vrtulovém letadle Zlin Z-142. Po výcviku na L-39 Albatros byli přeškoleni na letoun L-159 ALCA.

Umění display pilotů bude k vidění během nadcházejícího Dne otevřených dveří, který v sobotu 20. května pořádá 21. základna taktického letectva Čáslav. Piloti se zúčastní také Aviatické poutě 3. a 4. června na letišti v Pardubicích, do konce roku budou vystupovat i na leteckých dnech v Anglii a na Slovensku.

Více informací o 212. taktické letce a ukázkách display pilotů naleznou zájemci na oficiálních webových a facebookových stránkách základny nebo na facebookových stránkách Alca Display a „212. taktická letka generála Peřiny“.

Display piloti 212. taktické letky z Čáslavi v akci

Pátek, 19. května 2017, 06:38

Display piloti 212. taktické letky z Čáslavi v akci
Display piloti 212. taktické letky z Čáslavi v akci

Autoři | Foto 21. základna taktického letectva Čáslav

Štítky Aero L-159 Alca, Čáslav, Strakonice, Armáda České republiky, Švédsko, Rumunsko, Slovensko, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vlastenectví a touha létat stály za jejich rozhodnutím stát se piloty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.