Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Škodí přílišná čistota?

Opět po týdnu se hlásí vědátorka. Co ji v uplynulých sedmi dnech zaujalo nejvíce? Souvislost s mazlením zvířat a naším zdravím. A lodě bez kapitána.

Přítomnost domácích mazlíčků v domě napomáhá zdraví

Prakticky celý svůj život slýcháme od prarodičů: „To je dneska nemocí a alergií, to za nás nebylo.“ Podobné závěry mají i lékaři, kteří potvrzují, že množství především alergických onemocnění roste, a to hlavně ve vyspělých zemích. Proč? Pozornost se v poslední době zaměřila směrem k bakteriím, které žijí na a v našem těle, především ve střevech, a které příznivě působí na naše zdraví. Že těchto bakterií má někdo více, někdo méně, je známé už dávno. Někomu některý druh bakterií chybí úplně, ale čím to?

Je to samozřejmě přílišnou hygienou. To je dokázané dávno. Střevní mikrobiom se utváří přibližně do jednoho roku života a poté už je téměř beze změny. Pokud dítě není v tomto období vystaveno působení patogenů, nemůže se jeho střevní mikrobiom rozvíjet. Jasnou souvislost prokázali vědci nově na přítomnosti mazlíčků v domácnostech. Celkem odebrali vzorky stolice od 743 dětí. Všechny (403), které byly běžně ve styku se zvířetem, měly výrazně bohatší střevní mikrobiom, což znamená lepší předpoklady pro zdravý život. Zajímavé je, že stačí přítomnost zvířete u těhotné matky. I v době těhotenství se můžou chlup, roztoč či jiná nečistota dostat do matky a z ní pak do plodu.

Lodě bez posádky? Dost možná už brzy

Bezpilotní letadla, v poslední době i auta bez řidiče. Na lodě se v této souvislosti často zapomíná, ale i zde probíhá výzkum, i když ne tak na očích. A přesto poměrně nedaleko od nás. V trondheimském přístavu v Norsku se provádějí první testy lodí bez kapitána. K samostatnému provozu ale mají zatím daleko. Jde „jen“ o dálkově řízené lodě. Vývoj bude ještě nějakou dobu trvat. Nejprve se prý budou čím dál více vylepšovat běžné lodě, poté se přejde na dálkové řízení a nakonec už poplují lodě samy.

Mořští vlci se ale nemusí ničeho obávat. Posádky budou i tak třeba. Tato technologie by totiž dle plánu vývojářů měla sloužit jen pro krátké a středně dlouhé plavby – trajekty a podobně, kde je kapitánova práce velmi monotónní. Lodě by se měly pohybovat blízko pobřeží. Kdyby náhodou havarovaly, nebudou daleko od přístavu. Využít by se daly i pro lodní dopravu po řekách například v Německu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, bakterie, Německo, Norsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Škodí přílišná čistota?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.