Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Děti vysadily alej ve Vodňanech

Hned třicet vzrostlých stromů přibylo na hrázi Vodňanských rybníků na hlavní cestě na Strakonice. Vedení města se rozhodlo s pomocí energetiků obnovit alej, kterou bylo nutné kvůli onemocnění původního stromořadí vykácet. Nové lípy mají zpevnit násep a alespoň částečně omezit vliv dopravy na chodce a cyklisty. Na sázení se navíc podílela místní mateřská škola.

Měly by růst společně s dětmi. Navíc, když je samy sázely, by si jich měly víc vážit. To byly, podle starosty Vodňan Václava Heřmana hlavní důvody, proč se do obnovy původně populárního stromořadí zapojily přímo větší děti z Mateřské školy Vodňany. A i přes studené počasí si zahradnické práce užily.

„Vzrostlé lípy, které byly pro Vodňany charakteristické, napadla nebezpečná houba a postupně se stávaly nebezpečné pro auta i chodce. Proto nám nezbylo, než je pokácet. Ale i díky sponzorům se nám podařilo je téměř okamžitě nahradit,“ vysvětluje Heřman.

I nové, více než tři metry vysoké, stromy jsou lípy malolisté. Podle zahradnické firmy se hodí právě do prostředí, kdy jsou vystaveny působení slunce a zároveň spodní vody. „Kromě okrasné funkce a odstínění chodců a cyklistů od aut tady mají i další funkci, kdy pomáhají zpevňovat hráz, proto, když byla šance získat grant, jsme neváhali,“ dodává starosta.

Městu se podařilo na výsadbu získat speciální grant od Nadace ČEZ ve výši téměř 130 tisíc korun. Rozhodující byla podle jejích představitelů jak blízkost elektrárny Temelín, tak také zapojení dětí. „Každou žádost posuzujeme z řady aspektů.  Zapojení veřejnosti a hlavně dětí ale vždy přináší plusové body. Navíc jde o místo, kam stromy jednoznačně patří,“ říká člen správní rady nadace František Lust.

Právě granty orientované na výsadbu stromů patří mezi nejoblíbenější. V jižních Čechách díky nim vyrostly už více než dvě desítky nových alejí. Kromě klasických lip a dubů přitom města a obce stále častěji vysazují i historické ovocné odrůdy. Jejich plody jsou následně k dispozici obyvatelům a návštěvníkům.

Tisková zpráva

Štítky alej, Vodňany, grant, Václav Heřman, strom, Strakonice, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti vysadily alej ve Vodňanech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.