Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Protiletadlovci se připravují na bojové střelby

Na bojové střelby z protiletadlového raketového komplexu 2K12 KUB se ve spolupráci s dalšími příslušníky Armády České republiky nyní pilně připravuji vojáci ze strakonického 251. protiletadlového raketového oddílu. Bojové střelby je čekají na polygonu Ustka v Polsku na přelomu května a června. Kvůli reálnému letovému úsilí probíhá výcvik v prostorech 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

Výcvik se v těchto dnech zaměřuje na bojovou službu. Koncipován je obdobně jako při vyvedení do vojenských výcvikových prostorů Boletice či Hradiště, pouze s tím rozdílem, že vojáci neprocvičují taktické zájezdy do palebných postavení. „Cvičíme zde standardní bojovou činnost, vojáci se zdokonalují v zachytávání a fiktivním sestřelování nepřátelských vzdušných cílů. Působíme jak na reálné cíle, tedy letadla, tak na simulované cíle z imitátoru vzdušné situace PIZZA,“ uvádí nadporučík Radim Janák, velitel druhé protiletadlové baterie z pověření.

Mezi cvičícími jsou i nováčci, kteří u 251. protiletadlového oddílu slouží jen krátce. Nedílnou součástí výcviku jsou tak i činnosti, které tito vojáci znají teoreticky, ale zatím je nemohli dostatečně prakticky procvičit.

Spolupracují s čáslavskými piloty

Při bojových střelbách v Polsku budou vojáci působit na cíl - upravenou leteckou raketu s označením SRCP-WR. Klíčový bude okamžik, kdy operátor bude muset zaznamenat odpálení cíle z letounového nosiče, konkrétně polského letounu Su-22, a přejít na sledování (zachycení) cíle. Zvládnout to bude muset během několika sekund. Letoun následně provede takzvaný odval a vrátí se na leteckou základnu. Samotnou střelbu zahájí vojáci z bezpečnostních důvodů až v okamžiku, kdy letoun opustí vymezený prostor.

Trénování takzvaných odvalů, neboli zachycení cíle po odpálení z letounového nosiče, na vojáky teprve čeká. Budou při tom úzce spolupracovat s čáslavskými piloty. Letadlo i cíl jim budou nejčastěji simulovat dva letouny L-159 ALCA.

„Obě letadla poletí velmi blízko za sebou. Operátor je tak na obrazovce v radiolokátoru uvidí jako jeden cíl. Poté co se jeden z letounů odpoutá, začne operátor rozeznávat dva cíle a působit na cíl, který imituje raketu,“ vysvětluje podstatu tréninku nadporučík Boris Cvetinov.

„Ve strakonické posádce bychom tímto způsobem nemohli cvičit. S čáslavskými piloty máme skvělou spolupráci. Při domlouvání manévrů, které využíváme k výcviku, nám vycházejí maximálně vstříc,“ dodává náčelník skupiny přípravy z 251. protiletadlového raketového oddílu.

Autoři | Foto Jana Samcová, Jan Kouba

Štítky střelba, Polsko, Armáda České republiky, Kuba, Ustka, Čáslav, Boletice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protiletadlovci se připravují na bojové střelby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.