Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odpadové společnosti Quail hrozí pokuta za znečištění ovzduší

Desetinásobně až dvousetnásobně vyšší hodnoty dioxinů než je limit v České republice zjistilo sdružení Arnika v provozu společnosti Quail, která v areálu Hůrka u Temelína na Českobudějovicku skladuje odpady. Firmě hrozí pokuta od České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která s ní zahájí správní řízení.

Společnost Quail informace o znečištění odmítá, na Arniku podala žalobu pro poškození dobrého jména k Městskému soudu v Praze, řekla mluvčí firmy Kristina Jakubcová. Ukončili jsme kontrolu a zahájíme správní řízení. Byla tam zvýšená prašnost a neplnili podmínky krajského úřadu," uvedl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP České Budějovice Vladimír Jiráček.

V podobných případech podle něj hrozí znečišťovateli pokuta v řádu desítek až stovek tisíc korun. Quail podle Arniky využívá popílek ze spaloven. Míchá ho s jinými materiály, z nichž vyrábí směsi používané při revitalizaci lagun pro přepracování uranové rudy v Mydlovarech na Českobudějovicku.

Arnika zveřejnila studii analyzující znečištění zahrnující i těžké kovy v okolí společnosti Quail v Hůrce. Její autor Václav Mach udělal v září 2016 jeden odběr na třech místech poblíž areálu. Zjistil, že u řady znečišťujících látek byly hodnoty až dvěstěnásobně vyšší než v nezatížených lokalitách, byly podle něj na úrovni znečištění v Ústí nad Labem nebo v Ostravě.

Quail přijímá popílky ze spaloven komunálního a nebezpečného odpadu. Z výsledků naší studie je zřejmé, že řada znečišťujících látek se v okolí tohoto zařízení vyskytuje v neobvykle vysokých hodnotách. S nejvyšší pravděpodobností je jejich zdrojem provoz v Hůrce u Temelína. V okolí není žádný jiný zdroj těchto látek, koncentrace se směrem od provozovny snižují a odnos prachu z areálu je dokumentován jak námi, tak Českou inspekcí životního prostředí, která s provozovnou zahájila správní řízení," sdělila vedoucí českobudějovické pobočky sdružení Arnika Jitka Straková.

Krajský úřad v únoru rozhodl, že Quail nesmí přijímat ke zpracování popílky ze spaloven nebezpečných odpadů. Quail informace Arniky o znečištění odmítá. Jiná, loni zveřejněná studie Arniky, obsahuje podle Jakubcové chyby a stala se předmětem žaloby.

Důrazně se ohrazujeme proti opakovanému napadání ze strany spolku Arnika. Studie z roku 2016, kterou se Arnika snažila doložit znečištění jihočeského areálu Hůrka, je založena na chybně provedených a neověřitelných odběrech vzorků," řekla mluvčí.

Společnost má posudky od odborníků z Masarykovy univerzity v Brně a z ministerstva spravedlnosti. Oba se shodli, že studie Arniky účelově manipuluje s daty a výsledky rozborů. Je založena na chybně provedených a neověřitelných odběrech vzorků. Jako když při měření délky použijete místo milimetrů celé metry,"  uvedl jednatel firmy Quail Pavel Czinege.

Zástupci Arniky, která firmu Quail sleduje od roku 2005, uvedli, že v okolí Hůrky se z areálu při větším větru šířila do okolí oblaka prachu. Společnost podle ekologů teď zaslepí odtok z nádrže, kde byly nejvyšší koncentrace dioxinů. Quail musí přijmout opatření, aby se snížila prašnost v areálu, což velice kvitujeme," řekla Straková.

Autoři | Foto arnika.org

Štítky znečištění, Česká inspekce životního prostředí, správní řízení, okres České Budějovice, Temelín, Česko, spalovna, Městský soud v Praze, České Budějovice, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpadové společnosti Quail hrozí pokuta za znečištění ovzduší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.