Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Radiační kontrolou okolí skončilo v Temelíně první letošní cvičení. Zapojilo se devět stovek lidí

Radiační kontrola okolí dnes ukončila dvoudenní havarijní cvičení elektrárny Temelín. Zapojilo se do něj devět stovek lidí. Vedle radiační kontroly si energetici procvičili činnost havarijního štábu a vyzkoušeli ukrytí celé elektrárny. Další velké cvičení čeká Temelín za necelé dva týdny. ČEZ si společně s armádou a policií prověří ochranu elektrárny proti teroristickému útoku.

Čtyři hodiny ve středu jezdily dvě dvoučlenné posádky temelínských odborníků ve speciálně vybaveném vozidle v okolí elektrárny. V obcích Temelín, Bohunice, Všemyslice, Albrechtice nebo Paseky pracovníci elektrárny odebírali vzorky půdy, rostlin, vody a vzduchu. „Vše probíhalo jako při ostrém zásahu. Jedinou odlišností byl oděv. Aby někoho z místních obyvatel nepřekvapili, tak se raději pohybovali v civilním oblečení a ochranné obleky včetně respirátorů nechali ve vozidle,“ poznamenal tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

V plastových nádobách je převezli k podrobnému rozboru do Laboratoře radiační kontroly v Českých Budějovicích. Vedle vzorků životního prostředí vyzvedávala posádka i zařízení, kterým se měří úroveň radiace. Více než čtyřicítka speciálních dozimetrů je rozmístěna po celém okolí elektrárny.

„V Zóně havarijního plánování máme navíc šest kontrolních staniček a další dvě jsou mimo zónu. Ty nám dávají online data o úrovni radiace. A po vyhodnocení vzorků a kontrolních dozimetrů tak máme podrobné informace o dopadech události na životní prostředí,“ vysvětlil Marek Kurfiřt, vedoucí skupiny laboratoře radiační kontroly okolí.

Celkově se do cvičení zapojilo devět stovek lidí. Sešel se havarijní štáb elektrárny, až na pár pracovníků museli zaměstnanci včetně dodavatelů do krytů a cvičili i odborníci na radiační kontrolu okolí. Letos Temelín čeká celkem dvanáct cvičení, z toho jedno tajné a jedno zaměřené na ochranu elektrárny proti teroristickému útoku.

Jedním z opatření, které ČEZ po Fukušimě v havarijní připravenosti zavedl, bylo navýšení počtu cvičení na dvojnásobek. V úvahu se berou všechna možná rizika. Vedle radiačních a technologických událostí je to například eliminace požárů, ekologických nebo traumatologických událostí.

Tisková zpráva | Foto Marek Sviták

Štítky elektrárna, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, oblečení, Albrechtice, Všemyslice, Paseky, Bohunice, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Viktora

Dal bych těch cvičení 20 ročně. Kdo je připraven, není zaskočen. Pořád je co zlepšovat.

Středa, 29. března 2017, 20:09Odpovědět

Radiační kontrolou okolí skončilo v Temelíně první letošní cvičení. Zapojilo se devět stovek lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.