Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Milan Randl: Chceme lidem zjednodušit život. Autopilot dělá věci, o které se v domě nechceme starat

Chytrá řešení začínají být čím dál více součástí naší společnosti. Nejinak tomu je i u rodinných domů, ze kterých se pomalu vytrácí klasická elektroinstalace. O dům se totiž dokáže postarat autopilot, podobně jako v autě nebo letadle. Neuvaří sice kávu, ale zvládne věci, které nikdo dělat nechce. A zjednoduší tak život. Zní to zvláštně? Vysvětlení nabízí Milan Randl, ředitel společnosti Loxone pro Českou republiku a Slovensko a držitel 3. místa v kategorii Osobnost Českého Goodwillu 2014.

Když se řekne autopilot, vybavím si letadlo, možná auto. Ale k domu mi to slovo prostě nejde. Jak to funguje?
Prakticky je to stejné. Letadlo, pokud se zapne autopilot, dělá to, co by normálně musel udělat pilot. Ale když je třeba, může pilot ovládání vždy vzít do vlastních rukou. Stejně to funguje i v domě. Autopilot za nás dělá věci, o které se nechceme nebo nemůžeme starat. Topení, žaluzie, větrání, alarm, světla, a tak dále. Ale kdykoli můžeme zmáčknout tlačítko, jak jsme zvyklí, či použít aplikaci.

Takže je to vlastně chytrý dům?
Ano. Žijeme v době, kdy máme kolem sebe spoustu technologií, které nám usnadňují život. Proč by měla auta umět víc, než domácnost, kde trávíme daleko více času? Tato otázka stála u zrodu Loxone. Hodně lidí si myslí, že chytré domy jsou domy budoucnosti, ale není to tak. Pouze jsme dohnali pokrok v jiných odvětvích. Proto je také systém dostupný pro běžné lidi, není to žádný luxus. Nároky na bydlení se mění, odpověď je smart home.

Na kolik tedy autopilot v chytrém domě vyjde?
Abychom mohli mluvit o domě s autopilotem, pohybujeme se u investice alespoň 75 až 100 tisíc korun. Porovnávat ji ale s klasickou elektroinstalací, je jako porovnávat jablka a hrušky. Nebo spíš koně a auto. Obojí vás doveze z bodu A do B. Kůň bude stát méně, ale porovnat to moc nelze. Chytrý dům může být dražší, ale někde u 150 až 200 metrů čtverečních plochy domu, se to začíná vyrovnávat. U větší plochy domu je paradoxně chytrá elektroinstalace levnější. Centrální řízení totiž nahrazuje řadu jednoúčelových ovládání.

Co lze autopilotovi svěřit?
Dobrá otázka. Každý den si ji pokládáme a pořád pracujeme na nových funkcích. Aktuálně roste zájem o nabíjení elektromobilů a hospodaření s energií z fotovoltaiky a její ukládání do baterií. Ale z těch běžnějších věcí se můžeme bavit o světlech, vytápění, žaluziích, audiu, alarmu, bazénu, zavlažování, a tak podobně. Když to shrnu, tak cokoliv na elektřinu.

Každý uživatel má své preference. Jak si ho mohu nastavit tak, aby mi vše vyhovovalo?
Dnes je zhruba 60 tisíc instalací Loxone po světě. Díky těmto zkušenostem jsme vytvořili jisté standardy, jak instalace navrhovat. Síla je zejména v tom, že to lze snadno měnit. Neboť většinou stejně nevíme, jak budeme v domě žít, dokud se tam nenastěhujeme. V inteligentním domě máte svobodu vše kdykoli přenastavit či třeba přidat někam tlačítko. Pokud na to přijde, změnit například pracovnu na dětský pokoj je snadné, u klasiky máte smůlu.

Loxone se stalo jedničkou na trhu poměrně v krátké době. Čemu to přisuzujete?
Na začátku to bylo velice těžké, celé odvětví startovalo a bylo v něm spoustu zmatků a marketingových omylů a nesmyslů. Podařilo se nám velice rychle se oddělit od ostatních firem, které chytrý dům prezentují jako zařízení, jež se ovládá přes tablety a dotykové panely a dokáže vám udělat kávu a upéct husu. To funguje na hračičky. My smart home od začátku bereme naprosto seriózně a chceme lidem i sami sobě zjednodušovat život, ne prodávat další zbytečnosti. Stavba nebo rekonstrukce je dost zásadní rozhodnutí, a tak zde naštěstí smysluplný produkt „snadno“ vítězí. Proto nemáme reklamy v televizi nebo billboardy. Naším marketingem je především spokojený uživatel.

Proč jste si vybrali České Budějovice jako sídlo firmy pro Českou republiku a Slovensko?
Logické umístění by bylo v Praze. Každý mi říkal, že jinde to je nesmysl. Je tam více lidí a mají více peněz. Ale já jsem Budějčák a nechtěl jsem vychovávat své děti v Praze. Navíc to máme kousek do Rakouska, kde je centrála v městečku dokonce menším než Ledenice. Přijde mi, že v Praze nebo Vídni bychom byli odtrženi od normálního světa, který chceme měnit. V Českých Budějovicích jsme loni otevřeli vzorovou domácnost, kde jsou všechny běžné místnosti od obýváku po ložnici, koupelnu nebo i saunu. Zde jsme schopni při pravidelných prohlídkách zdarma zákazníkům přiblížit život v chytrém domě. Neuvěřitelně to funguje. Lidé sem nemají problém přijet klidně až z Košic. Největším zadostiučiněním je, když i ti, kteří přicházejí skeptičtí, odcházejí nadšení a chtějí doporučit instalační firmu.

Vypadá to, že se vám daří. Co plánujete do budoucna?
Jak jste zmínil, v krátké době jsme ovládli trh. Hlavním konkurentem je nyní klasická elektroinstalace. Podobně jako pro Henryho Forda kdysi koně. Zásadní výzvou je lidem vysvětlit, že není důvod žít v minulosti a zbytečně si komplikovat život. Chtěl byste dnes místo auta jezdit na koni? Naší vizí je, že všichni budeme žít v chytré domácnosti. Může to znít bláhově, ale stejně zněli docela nedávno i Steve Jobs a Bill Gates, když chtěli počítač pro každého. Dnes máme superpočítače v kapse. Z krátkodobého hlediska je ale největší výzvou najít schopné lidi, kteří s námi budou měnit svět. Zájem o Loxone roste a my potřebujeme rozšířit tým.

Foto Jana Kroneislová

Štítky dům, Milan Randl, elektroinstalace, Česko, Slovensko, Praha, Bill Gates, Steve Jobs, Henry Ford, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Pils

Milan Randl? To je ten pán,co věří, že v Branšovkém lese u Černého sloupu straší?

Čtvrtek, 30. března 2017, 07:35Odpovědět

Milan Randl: Chceme lidem zjednodušit život. Autopilot dělá věci, o které se v domě nechceme starat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.