Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Temelín bude cvičit, spustí přitom sirény

První letošní cvičení se uskuteční v úterý a ve středu v Jaderné elektrárně Temelín. Veřejnosti se nedotkne, v bezprostředním okolí elektrárny ale může být slyšet kolísavý tón sirén. Vedle toho mohou lidé zaregistrovat cvičné výjezdy monitorovacích týmů. Energetici si procvičí řešení jedné z nejhorších možných havárií spojené s únikem radioaktivních látek do okolí.

„Během cvičení budeme ověřovat například fungování havarijního štábu a prověříme si komunikační toky. Těžko lze teď předjímat jednotlivé kroky havarijního štábu, každopádně lidí z okolí se cvičení nijak nedotkne,“ poznamenal mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Konkrétní scénář cvičení elektrárna předem nesděluje, překvapením bude i pro zaměstnance. Jeho autoři ale nevylučují například cvičné odběry vzorků.

Temelín letos čeká hned dvanáct cvičení včetně jednoho tajného a rozsáhlého cvičení na ochranu proti teroristickému útoku. To se uskuteční od 9. do 12. dubna a ČEZ si společně s armádou a policií prověří ochranu elektrárny proti útoku vedenému ze vzduchu a přilehlé silnice.

Havarijní připravenosti jihočeské elektrárny se dotkl i nový Atomový zákon. „Nové legislativě musíme přizpůsobit vnitřní předpisy. Například některých zasahujících členů se budou týkat bezpečnostní prověrky a významnou změnou je i to, že nově bude havarijní štáb elektrárny dávat hejtmanovi doporučení na rozhodnutí o evakuaci osob,“ uvedl ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ Roman Havlín s tím, že dosud tato povinnost byla na Státním úřadu pro jadernou bezpečnost.

Jedním z opatření, které elektrárna po Fukušimě v havarijní připravenosti zavedla, bylo navýšení počtu cvičení na dvojnásobek. V úvahu se berou všechna možná rizika. Vedle radiačních a technologických událostí je to například eliminace požárů, ekologických nebo traumatologických událostí.

Tisková zpráva

Štítky elektrárna, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín bude cvičit, spustí přitom sirény  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.