Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Při takových soutěžích se člověk vyřádí, říká k úspěchu na mezinárodním kosmetickém veletrhu vizážistka Michaela Wostlová z Budějc

Skvělého úspěchu na mezinárodním kosmetickém veletrhu dosáhl kreativní tým z Českých Budějovic. Nejen o tomto vítězství v prestižní soutěži, ale například i o zkušenostech ze soutěže z Miss a také o dalších tématech jsme si popovídali s vizážistkou Michaelou Wostlovou z úspěšného týmu.

V soutěži World beauty&spa se váš tým umístil na první příčce. Co to vlastně bylo za soutěž?
Jednalo se o 11. ročník soutěže Creative Image Team 2017 na veletrhu World of Beauty&Spa v pražských Letňanech. Porota hodnotila převážně celkovou práci týmu složeného z kadeřníka, vizážisty a  návrháře. Nejprve jsme musely projít přes semifinálové kolo, ve kterém se zúčastnilo více než 20 týmů. Zadání semifinálového tématu bylo „Dark Desire“ a naším úkolem bylo ztvárnit postavu na dané téma, fotografie zaslat porotě elektronicky do konce ledna 2017, která pak vybrala osm soutěžních týmu do finále, které se konalo 10.3.2017 v Praze.

Samotný postup do finále byl pro nás velkým překvapením a zadané nové téma „Urban Cherokee“, bylo i velkou výzvu.

Na přípravu jsme s Jitkou Svobodovu měly dva měsíce. Musely jsme někde nechat ušít i speciální  kostým, vymyslet účes i líčení, a vše skloubit dohromady, aby vše ladilo. Na maximum jsme se do toho pustily asi 14 dní před soutěží.  Ze začátku jsme měly problém sehnat návrháře, který by byl ochotný nám ušít zajímavý kostým, ale nakonec jsme na poslední chvíli oslovily Moniku Zahradníkovou, která má zkušenosti se šitím zajímavých kostýmů na podobné soutěže. Navíc je moc milá a já ráda spolupracuji s lidmi, kteří jsou kreativní, spolehlivý a jejich práce je baví. Musí to mít v srdci, a to Monča i Jitka mají.

Během finále už jste líčila na místě?
Finální práci jsme předvedly přímo na pódiu na veletrhu. Kadeřnice měla na vytvoření účesu 40 minut a já jako vizážistka 35 minut. Musím přiznat, že se mi z časového limitu rozklepaly ruce, nervozita ze mě spadla až po líčení.

Měsíční přípravy, to je poměrně časově náročné. Stála ta zkušenost vůbec za to?
Určitě ano. My jsme do té soutěže šly s tím, že si to chceme užít a vyzkoušet. Tyhle kreativní práce nemůžete dělat, když líčíte nevěsty nebo maturantky. To by moc nadšené nebyly. Právě tyto soutěže jsou od toho, že se člověk vyřádí, zkusí něco nového a porovná zkušenosti s ostatními. Jestli na to opravdu má nebo ne.

Co vám soutěž přinesla?
Samozřejmě nějaké hodnotné ceny, ale to pro mě není priorita. Spíš ohodnocení poroty, že se jim naše práce líbila natolik, že si zasloužíme stát na stupni vítězů. To pro nás bylo největším přínosem.

Zúčastnila jste se více takových soutěží?
Ano, ještě jedné, asi před třemi lety. Na World Make-up War 2014. Také šlo o týmovou práci a soutěžily jsme s Jitkou Svobodovu v kategorii Battle of Faces na téma „Karlík a továrna na čokoládu“.  Vyhrály jsme speciální cenu nejlepší umělecký dojem.

Jak jste se k make-up artu dostala?
Už jako malou mě moc bavilo kreslení, to mám asi po tátovi, který nádherně maluje a má i tvůrčí talent. Od dvanácti let jsem potom začala dělat modeling, takže tam jsem měla možnost nakouknout do světa i vizáže a začala jsem se o to i víc zajímat. No a v roce 2004, když jsem se umístila na Miss ČR, takže jsem v Praze zase okoukala úplně nové styly a trendy v líčení od profesionálů. Díky těmto zkušenostem jsem se k tomu dostala, bavilo mě to a chtěla jsem začít líčit i ostatní.

Máte za sebou nějaké kurzy?
Ano, jeden kurz jsem absolvovala ve škole Surface v Praze, pod vedením  profesionálního vizážisty Pavla Bauera, který byl i mimochodem hlavním porotcem v soutěži. Kurz mi dal takový ten základ v líčení, co by každý vizážista měl znát, ale nevětší škola je samotná praxe. Líčení se věnuji už osmým rokem a pořád se člověk učí. Je rozdíl nalíčit mladou krásnou slečnu s bezchybnou pletí a zralou pleť s vrásky. I tvar očí i celého obličeje je u každého jiný a na to se musí dát pozor při líčení.

Vy se věnujete klasickému líčení na svatby, plesy, děláte foto proměny a pak je tu make-up art. Jde se make-up artu věnovat na plno? Co vás baví víc?
Líčení je pro mě stále jako koníček, který mě velice baví. Kdybych to měla jako hlavní práci a rutinu, tak si myslím, že bych pak jela  v jednom a tom samém stylu, a to nechci. Nejvíc mě baví dělat PROMĚNY, protože tam vidíte skutečný  výsledek, tu velkou změnu a to je to co mě na tom baví nejvíc. Každá žena je krásná!

Říkáte, že to máte jen jako koníček. Co je vaše zaměstnání?
Momentálně jsem na mateřské dovolené, ale jinak pracuji v účetní firmě.

Jste maminka dvou holčiček. Jak kloubíte děti, práci a koníček vizážistky?
Daří se mi to skloubit zatím dobře, protože mám úžasnou tchýni i mamku, které spolu s přítelem hlídají, takže se to dá. Samozřejmě, že si té práce nenabírám tolik, abych to všechno stihla a hlavně se chci věnovat rodině, která je pro mě na prvním místě.

Mluvila jste o Miss, jaká to byla tehdy zkušenost? Umístila jste se? Věnovala jste se modelingu?
Byla jsem na druhém místě. Modeling jsem měla také jen jako zálibu. V té době, ale i teď,  dívek  které vyhrávají růžné soutěže krásy je hodně a konkurence veliká. Jeden rok jsem se tomu věnovala naplno, ale potom jsem se vrátila pomalu  k práci v účetní firmě.

Chtěla jste se tomu vůbec věnovat, kdyby to vyšlo?
Nechtěla. To není pro mě. Já nemám a nikdy jsem neměla ty tvrdé  lokty, abych se někde prosazovala. Jsem  klidný typ, který postupně prochází, po svém.

Takže pěkná zkušenost. Aspoň jste zjistila, jak to chodí.
Ano, tak něco jsem si z toho samozřejmě vzala. I tu inspiraci v líčení nebo kontakty. Jsem ráda, že jsem to zkusila, ale neprezentuji se tím. Potěší mě víc, když se řekne to je ta která krásné líčí, než to je ta co byla na MISS.

Jako mamince dvou holčiček a vizážistce v jednom se vám určitě stalo, že jste potkala na ulici náctiletou slečnu zanesenou make-upem. Myslíte, že by bylo fajn zavést výchovu dívek ohledně líčení už na základní škole? V drogerii jí nikdo s výběrem malovátek neporadí, takže nanáší špatné produkty ve špatném množství.
Podle mě je to zajímavý nápad. Otázka je, jestli by si z toho ty děvčata něco vzala. Protože každý má svůj styl a mně přijde, že naopak mladé dívky se malují hodně, aby vypadaly starší, zatímco starší ženy se líčí málo nebo vůbec, aby vypadaly mladší. Líčení by mělo být o tom, aby se podtrhla přirozená krása a zdůraznily se přednosti dané dívky, ženy.  Je pravda, že potkávám ve městě mladé slečny, které mají několikátou vrstvu řasenky, slepený řasy a make-up neodpovídá jejich barvě pleti.

Spousta vizážistů dělá kurzy, ale z mojí osobní zkušenosti na kurzy se přihlašují jen slečny a starší dámy, které se chtějí naučit líčit, aby to působilo přirozeně a zároveň upraveně a né přehnaně.

Roli asi hrají i maminky. Některé řeknou nepatlej se vůbec místo toho, aby vzaly dceru na kurz, kde ji to naučí.
Možná je to i tím. Moje mamka se malovala hezky, takže jsem na ní ráda koukala, když se líčila do práce. Jsou maminky, které se vůbec nemalují, takže jejich dcery nepovažují za nutné se malovat a nebo neví jak na to. Ale v dnešní době internetu,  návody jak se nalíčit sice najdou, ale často je to přehnané. O myšlence dělat kurzy líčení ve školách slyším poprvé, ale je to  velmi zajímavé.

Vy takové kurzy děláte?
Dělám lekce líčení, kde se naučí klientka základy make-up, stínování obličeje, několik druhů líčení očí…, ale momentálně kvůli časové vytíženosti na to nemám moc času. Teď se věnujeme převážně „Proměnám vizáže" s kadeřnicí Jitkou Svobodovou a fotografkou Evou Albrechtovou, úspěšně už čtvrtým rokem.

Máte tedy ustálený tým vizážistka, kadeřnice a fotografka?
Ano. Ještě s námi spolupracuje i manikérka.

Když vezmeme celý rok a měla byste ho rozdělit na sezony. Jak by vypadal?
Sezony rozděluji na svatební a plesovou. Tento rok jsem svatební sezonu zahájila už začátkem března a končím jí většinou v říjnu. Ale jsou i zimní svatby, ale to je zřídka. Na to navazuje plesová sezona, která začíná od listopadu do dubna. Společenské líčení a účes které nabízím,  využívají převážně maturantky ,ale i dámy chystající se na plesy.

Nejenom  v létě ale po celý rok , využívají vizáže na rodinná focení, boudoir, glamour. Je velký rozdíl na fotce, když jste nalíčená od profesionála. I fotografové nabízejí svoje vizážisty na focení, nejenom že jim to usnadní práci při retušování, ale i výsledné fotografie vypadají mnohem lépe.

Které líčení vás baví víc? Svatební nebo plesové?
Na svatby většinou chtějí jemné, přirozené líčení a hlavně aby vydrželo celý den. V tom je to náročnější. Ale nejvíc mě baví proměny co děláme a pak fotomake-up . Tam si člověk může vyzkoušet různé styly a hlavně na fotce to pak vypadá jinak než v reálu.

Přemýšlela jste někdy nad filmovým make-upem a speciálními efekty?
Určitě by mě to bavilo, ale tady v jižních Čechách bych neměla uplatnění a musela bych za prací do Prahy. A já jsem tady spokojená, mám to tu ráda a hlavně jsem rodinný typ a děti bych v Praze vychovávat rozhodně nechtěla.

Foto archiv Michaely Wostlové

Štítky soutěž, veletrh, České Budějovice, kosmetika, styl, Praha, finále, svatba, hobby, fotograf, účes, Pavel Bauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při takových soutěžích se člověk vyřádí, říká k úspěchu na mezinárodním kosmetickém veletrhu vizážistka Michaela Wostlová z Budějc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.