Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Svátek zamilovaných přilákal na budějckou radnici jen jeden pár

Myslíte, že vdávat a ženit se na Valentýna je pouze pro neskutečné romantiky? Ovšem svatba je přece sama o sobě neskutečně romantickou záležitostí, takže by se dalo říct, že tento den zamilovaných k tomuto aktu doslova vybízí. Svatba na Valentýna ale v Budějcích letos moc nelákala. Na radnici si své ano řekl pouze jediný pár.

Letos svátek zamilovaných vyšel na všední, pracovní den. To už samo o sobě je pro svatbu komplikace. Hlavně pro rodinu, příbuzné, kamarády a známé novomanželů. Ti by své blízké určitě chtěli mít u takového významného okamžiku, ale dnes není mnohdy jednoduché uvolňovat se z práce. Navíc, pokud jsou ze vzdálenějších míst. To si myslím, že byl hlavní důvod, proč jsme svateb neměli na Valentýna víc,“ uvedla matrikářka českobudějovického magistrátu Libuše Kaločajová.

V úterý 14. února si v obřadní síni budějcké radnice svou lásku stvrdil sňatkem pár Štefan a Bronislava, dnes už manželé Holubjákovi z Českých Budějovic.

„Já jsem křesťankou a líbí se mi příběh o Valentýnovi, který přes zákaz císaře oddával římské vojáky a odmítl popřít svou víru v Krista. Datum 14. února je pro mě takovou malou oslavou čisté lásky, odvahy a víry, okořeněná kapkou romantiky v uspěchaném životě. Svatbu jsme prapůvodně plánovali na vánoční čas, ale nestíhali jsme to. Překulil se Nový rok a navrhla jsem mému dnes již manželovi, že bychom se mohli vzít 14. února a povyprávěla jsem mu, jak toto datum vnímám. Štefan to přijal jako hezký nápad," prozradila Bronislava. „Od teď budeme každý rok slavit Valentýna jako výročí naší svatby," dodala.

„Z praktického chlapského hlediska to je dobrý nápad. To datum bych prostě neměl zapomenout," podotkl s úsměvem Štefan. Novomanželé, které oddával přímo primátor města Jiří Svoboda, shodně kvitovali vstřícnost budějcké radnice, když na úřad přišli s požadavkem uzavřít sňatek v pracovní den.

Podle matrikářky páry ale mnohem více než nějakým způsobem významné dny nebo svátky lákají dvojice dny s magickým datumem. Letos proto budějcká radnice čeká velký zájem o svatební obřad například 7. července – 7. 7. 2017. Navíc je to pátek, před kterým jsou dva sváteční a hlavně dny. Ty když se propojí s víkendem, prostě ideální termín pro uzavření manželství a hlavně pro následující svatební mejdan. „Už teď to vypadá, že jeden oddávající to časově nezvládne. V tomto směru tak zřejmě budeme muset posílit,“ s úsměvem dodala matrikářka.

„Já si myslím, že vůbec není důležité datum, ale to, že ta láska jim vydrží, že budou spolu. Že se třeba po roce společného žití nerozvedou,“ řekla Květa Havelcová z Českých Budějovic. „Já jsem se vdávala 12. září v roce 1978. A vidíte, příští rok už to bude čtyřicet let, co jsme s manželem spolu,“ podotkla žena.

„Magické datum, je prostě magické. Má určitě nějaké své kouzlo. Tak proč třeba nemít právě svatbu. Mě by se to líbilo. Alespoň bych tak nezapomněl na výročí,“ zauvažoval dosud svobodný, ale prý zamilovaný Budějčák Petr Šíma.  „Proč se vůbec brát? Papír k tomu, že s někým jsem a chci být, přece nepotřebuji. Pro mě je důležité, aby nám to klapalo. A to může i bez papíru,“ dodal Petrův kamarád Radek Kubernát

V posledních letech se v rámci působnosti českobudějovického magistrátu uskuteční zhruba čtyři stovky svateb ročně. Což je mnohonásobně menší počet než tomu bývalo před deseti patnácti lety. Ale úbytek sňatků není jen záležitostí Budějc, tento trend je celorepublikový. 

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky svatba, radnice, Den svatého Valentýna, České Budějovice, láska, manželé, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svátek zamilovaných přilákal na budějckou radnici jen jeden pár  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.