Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

ANKETA: Vyberte největší dubnovou událost roku 2016 na jihu Čech

Už několik dnů vládne rok se sedmnáctkou na konci. Ale na chvilku se ještě zastavte a ohlédněte se za rokem 2016, který byl velmi bohatý na události v Jihočeském kraji. Tady je připomínka některých momentů z dubna roku 2016.

Duben

Ultralehký letoun z ČVUT létal nad Budějcemi

Strojaři z Ústavu letadlové techniky Českého vysokého učení technického (ČVUT) 4. dubna v Plané u Českých Budějovic poprvé předvedli ultralehký proudový letoun UL 39 Albi. Stroj vážící zhruba 320 kilogramů vznikal sedmnáct let a je podle tvůrců světovým unikátem.

Jihočeská univerzita se dočkala nového rektora

Dlouhá epizoda předání rektorského křesla Jihočeské univerzity se přiblížila ke zdárnému konci. Bývalý rektor Libor Grubhoffer odevzdal mandát poslední březnový den a od té doby vedl univerzitu provizorně prorektor pro studium Miroslav Papáček. 5. dubna do čela Jihočeské univerzity usedl Tomáš Machula, kterého jmenoval prezident Miloš Zeman. Machulu, kandidáta na funkci rektora pro období 2016-2020, Akademický senát Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zvolil na svém zasedání 3. března.

Krumlovské kláštery dostaly prestižní cenu

Český Krumlov získal za rozsáhlou rekonstrukci areálu klášterů minoritů a klarisek prestižní cenu Památka roku, kterou každoročně uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Jiří Boček získal Výroční cenu za rok 2015

Česká a moravská pivovarnická akademie (ČMPA) 6. dubna v Hlavním sále Senátu Parlamentu České republiky vyhlásila Výroční ceny za rok 2015. V kategorii Pivovary s výstavem nad 500 000 hektolitrů se vítězem stal Jiří Boček, ředitel pivovaru Budějovický Budvar.

Zlatokorunská madona se vrátila domů

Po 78 letech se vrátil domů... A to dokonce na den přesně! Gotický deskový obraz, který je známý pod názvem Zlatokorunská madona, byl 17. dubna umístěn do obnovené a zrestaurované opatské kaple v Klášteře Zlatá Koruna. Obraz byl namalován mezi lety 1410 a 1420.

Vodárenská věž začala dostávat nový kabát

Výstavbou lešení zahájili 18. dubna technici opravu fasády Vodárenské věže v Mánesově ulici v Budějcích. Stavba lešení trvala týden, poté začaly další úpravy spojené s „převlékáním kabátu“ čtyřiačtyřicet metrů vysoké věže z roku 1724. V roce 2015 prošla věž úpravami exteriéru, po kterých mohla být památka zpřístupněna veřejnosti. Od předloňského září pak Vodárenskou věž navštívily čtyři tisíce návštěvníků. Novinkou byly dvě videoprojekce, které návštěvníkům netradiční formou přibližují historické souvislosti a doslova je „vtáhnou do děje“. V okolí věže vznikla naučná stezka o historii vody a v areálu jsou i vodní prvky.

Ústavní soud potvrdil 15 let „fridexové“ matce

Ústavní soud odmítl stížnost ženy z Českých Budějovic, která se pokusila zabít tříletou dceru jedovatou nemrznoucí směsí fridex. Justice matku poslala na patnáct let do vězení. Obhajoba opakovaně poukazovala na údajnou duševní chorobu ženy a nepříčetnost v době činu. Soudy ale dospěly k závěru, že matka věděla, co činí.

Miroslav Dvořák se stal Manažerem roku 2015

Předseda představenstva a generální ředitel společnosti Motor Jikov Group Miroslav Dvořák byl v pražském Paláci Žofín vyhlášen vítězem soutěže Manažer roku 2015.

Hlasování končí v pátek 13. ledna ve 20:00.

Která událost z dubna roku 2016 je nejzajímavější?

Celkem hlasovalo44 čtenářů

Štítky Česko, České Budějovice, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České vysoké učení technické v Praze, Jihočeský kraj, vodojem, ALBI Česká republika a.s., Miroslav Dvořák, Jiří Boček, Libor Grubhoffer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyberte největší dubnovou událost roku 2016 na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.