Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Architekt Radek Vopalecký chce v Budějcích oživit koněspřežku

Se zajímavým nápadem nejenom pro turisty, ale i pro samotné Budějčáky přišel architekt Radek Vopalecký z pražské kanceláře Vision Architecture. Primátorovi Českých Budějovic Jiřímu Svobodovi představil koncepci projektu s názvem Koněspřežka 2017. Z této kulturně-technické památky by rád znovu udělal atrakci běžného dne.

Podle jeho slov město zatím nedokázalo naplno vytěžit svůj turistický potenciál. Valná většina návštěvníků totiž pendluje pouze mezi Českým Krumlovem a Prahou. „Přitom zejména japonští turisté zajímající se o historické technologie by o takovou atrakci měli určitě zájem,“ říká Vopalecký, který již nastínil prvotní ideu „nové“ koněspřežky.

Mělo by se jednat o historickou tramvaj, která by byla tažená koňmi. Rozvážela by turisty po kulturních památkách s odborným výkladem profesionálního průvodce. V tramvaji by se mělo točit pivo a prodávat drobné občerstvení, například párky nebo zmrzlina. U každé památky by souprava čekala na turisty, kteří by se vydali na její prohlídku.


Trasa by začínala na nádraží, projela by městem a na náměstí Jiřího z Poděbrad by se otočila a jela městem zpět. Navazovala by i na lodní dopravu.

„Její provoz by byl o víkendech, tramvaj by stavěla v pěších zónách,“ doplňuje Vopalecký, jenž navrhl například sídlo Fotbalové asociace České republiky v Praze. Ucelená strategická koncepce architekta, která má přilákat turisty a zase o něco více kulturně oživit Budějce, však naráží na určitá úskalí a jistě nebude snadné ji případně prosadit mezi zastupiteli města.

„Myšlenka návratu koněspřežky je v podstatě dlouhodobý záměr. Když se v září 2008 koněspřežná dráha na jeden víkend vrátila do Českých Budějovic v rámci Národního zahájení Dnů evropského dědictví, převažovalo nadšení tisíců lidí. Návrat technické památky jako turistické atrakce narazil ale také na své zarputilé odpůrce, kteří argumentují zhoršením dopravních podmínek. Na jedné straně bychom velice stáli o zatraktivnění Budějovic, na druhé straně známe hendikepy města po dopravní stránce. Všechny souvislosti je nutné vzít v úvahu. Doručeným materiálem se budou zabývat členové kulturní a památkové komise, kteří poté Radě města předloží svá stanoviska případně doporučení, jak v této záležitosti postupovat,“ dodává primátor Jiří Svoboda.

Líbí se vám nápad s oživením koněspřežky v Budějcích?

Celkem hlasovalo312 čtenářů

Štítky České Budějovice, Jiří Svoboda, Praha, Český Krumlov, Dny evropského dědictví, Česko, náměstí Jiřího z Poděbrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Architekt Radek Vopalecký chce v Budějcích oživit koněspřežku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.