Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Vyberte největší únorovou událost roku 2016 na jihu Čech

Už několik dnů vládne rok se sedmnáctkou na konci. Ale na chvilku se ještě zastavte a ohlédněte se za rokem 2016, který byl velmi bohatý na události v Jihočeském kraji. Tady je připomínka některých momentů z února roku 2016.

Únor

Do Čech se vrátil unesený novinář Miroslav Dobeš

O deset let starší se cítil novinář Miroslav Dobeš z Jindřichova Hradce po návratu z Libanonu. Patřil do pětice Čechů, které předloni v létě zajali na Blízkém Východě únosci. Ti českou pětici drželi na několika místech a ve velmi krutých podmínkách. Dobeš se s dalšími čtyřmi muži vrátil začátkem února domů, když se českým úřadům podařilo domluvit jejich výměnu za Libanonce Alího Fajáda.

Zájem o Budvar roste

Pivovar Budějovický Budvar potvrdil trend dlouhodobého růstu zájmu o pivo značek Budweiser Budvar a Pardál. Už 11. února překonal objem vystaveného piva hranici 50 milionů hektolitrů. Tento objem piva by zalil českobudějovické náměstí o rozloze jednoho hektaru do výšky 500 metrů.

Anděl Páně 2 se točil v Českém Krumlově

Do Českého Krumlova se 18. února nastěhovali filmaři, kteří zde natáčeli pokračování velmi úspěšné pohádky Anděl Páně. Do 25. února se točilo například v ulici Parkán, na zámeckých schodech, před kostelem a na ostrově. Anděl Páně 2 opět vznikal pod taktovkou režiséra Jiřího Stracha. Do hlavní role se vrátil Ivan Trojan, nechyběl ale ani Jiří Dvořák nebo Klára Issová a další oblíbení herci. A o čem volné pokračování populární pohádky je? Anděl Petronel a čert Uriáš se vydávají na Zemi najít zatoulané jablko ze stromu Poznání. Prožijí přitom řadu dobrodružných i napínavých situací, seznamují se s holčičkou Anežkou a její maminkou Magdalenou a utkají se s podvodníky i lakomcem Košťálem a díky svému dobrodružství mezi lidmi, se do Nebe vracejí obohaceni o poznání síly lásky a přátelství. Anděl Páně 2 je nyní k vidění v kinech a sklízí také velké úspěchy, boří divácké rekordy.

Nový přístroj v Jaderné elektrárně Temelín

Unikátní přístroj, který dokáže simulovat radioaktivní záření, začali využívat v Jaderné elektrárně Temelín. Zařízení za téměř dva miliony korun slouží k výcviku zaměstnanců. Mezi prvními si zásah v simulovaném radioaktivním prostředí loni v únoru vyzkoušeli místní hasiči.

V budějcké porodnici přišlo 29. února na svět pět dětí

Budějcká porodnice přivedla na svět 29. února hned pět dětí – dva chlapečky a tři holčičky (před čtyřmi lety se v Budějcích narodilo 8 dětí). Celkem se na jihu Čech na přestupný den narodilo 16 miminek. Za celý únor pak přišlo na svět 207 dětí. Převažovali chlapci.

Hlasování končí 11. ledna ve 20:00.

Která událost z února roku 2016 je nejzajímavější?

Celkem hlasovalo134 čtenářů

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Česko, Jihočeský kraj, pivo, Budějovický Budvar, Anděl Páně 2, Jaderná elektrárna Temelín, Alí Fajád, Libanon, Blízký východ, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyberte největší únorovou událost roku 2016 na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.