Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za tři hodiny vydělaly chráněné dílny na adventních trzích v Temelíně 26 tisíc korun

Přes 26 tisíc korun si během necelých tří hodin vydělaly dvě jihočeské a jedna středočeská chráněná dílna na adventních trzích v Jaderné elektrárně Temelín. Zaměstnanci si jejich výrobky oblíbili. Například kvalita potravin je podle nich vynikající.

Nejde o typickou komerční aktivitu, adventní trhy chráněných dílen v Temelíně už ale nejsou podle jejich organizátorů zdaleka jen o charitě. Pro zaměstnance a dodavatele jaderné elektrárny jde o příležitost, jak koupit skutečně kvalitní výrobky. „Je to logické. Máme vlastní přírodní zahradu a náš režim nám umožňuje, abychom používali jen ty nejlepší bylinky, opravdu zralé a zdravé ovoce, a vše děláme ručně. Takže naše výrobky opravdu patří k tomu zdaleka nejlepšímu,“ vysvětluje Markéta Cinádrová z Chelčického domova sv. Linharta. Právě jejich pečené čaje, bezinkové šťávy nebo jablečné chutney šly na odbyt zcela mimořádně.

Uvnitř elektrárny prodávali lidé z chráněných dílen jen necelé tři hodiny, zaměstnanci využili k nákupům především přestávku na oběd. U prodejních pultů se jich vystřídalo více než tři sta. Na odbyt šlo především jídlo, od bylinek až po nakládané sýry. Energetici ale nakoupili i třeba desítky adventních věnců nebo drobnější keramiku. „Vždy se snažím něco vybrat a chráněné dílny podpořit. Letos mě kromě keramiky zaujaly i třeba kalendáře z Domina z Českých Budějovic,“ pochvalovala si nákup Vendula Kravarová, která si trhy chráněných dílen oblíbila už v minulých letech.

Chráněné dílny, stejně jako další neziskové organizace, podporuje společnost ČEZ především prostřednictvím své nadace. V případě adventních trhů ale jde pouze o organizační a nikoliv přímo finanční výpomoc. „Je to o propojování dvou světů. Zaměstnanci dostávají možnost si něco nakoupit, ale nejkrásnější je, že lidé z chráněných dílen mají radost, když vidí, že se jejich výrobky zákazníkům líbí,“ říká o netradiční akci Jana Gribbinová z elektrárny Temelín. 

V případě Temelína nejde o ojedinělou akci. Nabídka zboží z neziskových organizací se do elektrárny vrátí ještě o Velikonocích. Stálou nabídku nejbližší chráněné dílny bude mít v příštím roce i temelínské infocentrum. 

Foto Petr Šuleř

Štítky chráněná dílna, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, Velikonoce, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za tři hodiny vydělaly chráněné dílny na adventních trzích v Temelíně 26 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.