Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

SVOBODA ZVÍŘAT: Vánoční dárky s co největším respektem ke zvířatům

Už v minulém příspěvku jsem se dotkla tématu adventu a vánočních svátků, konkrétně toho, jak Vánoce prožívá český kapr. Dnes bych chtěla ve vánočním duchu pokračovat, ale trošku z jiného a troufám si říct, že příjemnějšího úhlu – mám pro vás pár tipů, jak vybírat dárky a prožít Vánoce s co možná největším respektem ke zvířatům a životnímu prostředí. 

Začnu však trochu z opačného konce. Každý rok se za jeden jediný Štědrý den spotřebuje několik tun křídového papíru, do kterého balíme dárky pro své nejbližší. Mnohem šetrnějším a originálnějším řešením, jak zabalit dárky, které jste vybrali, jsou znovupoužitelné dárkové pytlíčky. Touto volbou zabráníte zbytečnému vzniku odpadu, a podpoříte tak stále oblíbenější Zero Waste koncept (v překladu „nulový odpad“), tedy plán nakládání s odpady a předcházení jejich vzniku.

Ať už bude, je nebo byl obal dárku jakýkoliv, asi každý si z dětství vzpomeneme na to zklamání, když na nás pod stromečkem místo vysněného auta nebo panenky čekal měkký dárek. Neštěstí tehdy bylo na světě, ale čím jsme starší, zdá se, že měkké dárky už nejsou takovým postrachem a hlavně i ty se dají vybírat bez krutosti páchané na zvířatech a zároveň šetrně k životnímu prostředí. Nechcete-li při svých vánočních nákupech podporovat krutý kožešinový průmysl, můžete bez obav nakupovat u obchodníků zapojených do celosvětového certifikačního programu Obchod bez kožešin. Někteří obchodníci či designéři, které můžete na tomto seznamu najít, nabízejí svým eticky a ekologicky smýšlejícím zákazníkům zboží ze stále populárnější bio-bavlny. Celý proces pěstování a zpracování probíhá bez chemie a je šetrný k životnímu prostředí i k našemu tělu. Chcete-li mít jistotu, že je textil skutečně bio, zaměřte se na mezinárodní certifikáty; velmi přísný je Global Organic Textile Standard. Dalším důležitým označením výrobků, kterému bychom měli věnovat pozornost je ochranná známka Fair Trade (v překladu „spravedlivý obchod“ či „férový obchod“), která zaručuje férové obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv nebo šetrnost k životnímu prostředí.

Zodpovědný spotřebitel by měl být ostražitý také při nákupu kosmetiky, jelikož i ta se dá pořídit bez krutosti. Pokud chcete mít jistotu, že kvůli Vašemu vánočnímu dárku netrpěla v laboratořích zvířata, měli byste upřednostnit výrobky s certifikátem Humánní kosmetický standard (HCS). Jedná se o jediný mezinárodně uznávaný certifikát, který zaručuje, že jak finální výrobky, tak jejich jednotlivé složky nebyly (po určitém datu) testovány na zvířatech. Pouze Leaping Bunny logo (znázorňující králíka s hvězdami) je platnou značkou tohoto certifikátu. Více o tom, jak zjistit, která kosmetická značka testuje na zvířatech, se dočtete v jednom z minulých příspěvků.

Zvíře jako vánoční dárek je velice nešťastným nápadem. Pokud chcete sobě nebo někomu z Vašich blízkých pořídit zvíře, musí to být výsledek zodpovědného rozhodování! Nesnažte se prosím, především malé děti, potěšit roztomilým štěňátkem nebo koťátkem. Mnoho zvířat „rozbalených“ pod stromečkem následně končí v záchranných stanicích a útulcích, kde jich je spousta i během celého roku a netrpělivě vyhlížejí svou novou rodinu. Pokud jste však o pořízení domácího mazlíčka zodpovědně rozhodnutí, nekupujte – adoptujte!

Dalšími tipy na vánoční dárky, které pomáhají, se můžete nechat inspirovat v našem e-shopu. Tam najdete řadu možností, jak obdarovat svoje blízké a zároveň tak přispět na činnost organizace, která už více než 20 let pomáhá zvířatům v rámci několika kampaní. Vyberte si z řady triček, tašek, placek, knížek, máme pro vás také multivitaminy, samolepky nebo originální týdenní diář.

Eticky a šetrně k přírodě se dá připravit i štědrovečerní tabule. Opravdu tradiční staročeské vánoční pochoutky byly bezmasé – například černý kuba, hrachová či houbová polévka, cukroví či sušené ovoce. Kapr je v Česku obecně považován za tradiční vánoční pokrm, ale kapr se na vánočním stole začal objevovat relativně nedávno - až na začátku 19. století, a to spíše v rybníkářských oblastech a v zámožnějších rodinách, oblíbeným a rozšířeným jídlem se stal až smažený kapr v průběhu 20. století.

Bavíme-li se o vánočním období, nesmíme zapomenout na stromeček, který je pro mnoho lidí symbolem vánočních svátku. Bez stromečku to nejsou Vánoce. Který druh si ale pořídit, abychom co nejméně zatížili životní prostředí? Tou nejhorší variantou je umělý stromek, při jehož výrobě životní prostředí trpí a navíc je velmi obtížně recyklovatelný.  Plus k tomu nesmíme zapomenout na dopravu z jiného konce světa. Ale ani řezané živé stromečky nejsou k životnímu prostředí moc přátelské. Ty se často pěstují na dánských farmách a než se dostanou do České republiky, čeká je cesta přes půl Evropy. U řezaných vánočních stromků hledejte především certifikát FSC (značka pro šetrné lesní hospodaření). Je zárukou toho, že mají stromky legální původ a jejich pěstování nezatěžovalo přírodu. V posledních letech se dá stromek pořídit také v květináči a ten při správném zacházení vydrží více než jedny Vánoce - na jaře se dá opatrně vysadit do lesa nebo zasadit na vlastní zahradě. Budete tak pěstovat nejen rostlinu, ale i antikonzumní myšlenku, a zvolíte si tak jednu z možností, jak vánoční svátky prožít doslova co nejzeleněji a nejohleduplněji.

A nechcete-li ani během adventu propásnout žádnou novinku ze světa pokusných, cirkusových nebo kožešinových zvířat, sledujte nás na našich facebookových stránkách nebo na www.svobodazvirat.cz

Autoři

Štítky Vánoce, životní prostředí, vánoční dárky, advent, kapr, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SVOBODA ZVÍŘAT: Vánoční dárky s co největším respektem ke zvířatům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.