Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hejtman ocenil zlatou šupinou třeba Arnošta Petráčka nebo Jana Hůdu

Majitel společnosti Brisk Mojmír Čapka, kreslíř a karikaturista Václav Johanus, zlatý paralympik z paralympiády v Rio de Janeiro Arnošt Petráček, předseda představenstva Rybářství Třeboň Jan Hůda a dvě novinářské sportovní legendy Deníku Vladimír Majer a Bohumil Ortman převzali od hejtmana Jiřího Zimoly zlatou šupinu.

Tuto Cenu hejtmana získali u příležitosti oslav 98. výročí vzniku samostatného československého státu 28. října 1918. Slavnostní ceremoniál se odehrál ve středu 26. října v prostorách bývalé zámecké jízdárny v Hluboké nad Vltavou, kde nyní sídlí Alšova jihočeská galerie.

Uvedená šestice vzešla z nominací, které lidé během letošního roku zasílali na krajský úřad. „Mojmír Čapka získal ocenění coby představitel firmy, která dlouhodobě patří k vlajkovým lodím jihočeského průmyslu, Václav Johanus jako jihočeský světoznámý grafik, který povýšil geometrii na umění, Arnošt Petráček za skvělé sportovní výkony a reprezentaci kraje i jeho aktivity, kterými podporuje handicapované sportovce, Jan Hůda za celoživotní přínos, propagaci i práci pro jihočeské rybářství a Vladimír Majer i Bohumil Ortman za celoživotní přístup a působení v jihočeské novinařině,“ upřesnil Zimola s tím, že o konečném seznamu oceněných osobností rozhodla Rada kraje.

Významným způsobem se zasloužili o rozvoj nebo dobré jméno kraje

Zimola v souvislosti s udělováním zlaté šupiny připomněl, že 28. říjen je nejvýznamnější národní svátek a Jihočeský kraj by dnes nebyl takovým, jakým je, pokud by v něm nežili lidé, kteří se svými mimořádnými činy a celoživotní prací významným způsobem zasloužili a zasluhují o jeho rozvoj a dobré jméno. „Za to jim patří poděkování nás všech,“ doplnil hejtman.

Udílení Ceny hejtmana se konalo již počtvrté a celkem ji již získalo 29 osobností. Zlatá šupina byla vybrána proto, že představuje pomyslný symbol štěstí a koresponduje s rybářstvím, kterým je Jihočeský kraj proslulý. 

Štítky Arnošt Petráček, Jiří Zimola, paralympijské hry, Rybářství Třeboň, Rio de Janeiro, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Československo, Hluboká nad Vltavou, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman ocenil zlatou šupinou třeba Arnošta Petráčka nebo Jana Hůdu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.