Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeský kraj připravuje přestavbu vědecké knihovny

Jihočeský kraj připravuje rozsáhlou přestavbu českobudějovické vědecké knihovny na Lidické třídě. Projekt počítá s náklady přibližně 120 milionů korun, současný objekt by se díky němu měl zvětšit o plochu zhruba 1200 metrů čtverečních. Rozšíření vědecké knihovny je podle jejího ředitele Ivo Kareše nezbytné, nynější podoba budovy už neodpovídá požadavkům.

„O modernizaci se mluvilo delší dobu. Hovořilo se i o tom, že by mohla vzniknout nová knihovna na zcela jiném místě,“ uvedl Kareš. Vědecká knihovna vypůjčuje publikace na několika místech ve městě. Největší objekt je právě na Lidické třídě, kde dříve sídlilo muzeum dělnického hnutí. „Budova vznikla v 70. letech a je tedy jasné, že nyní už nemůže zcela vyhovovat požadavkům moderní knihovny,“ řekl ředitel.

Práce na přístavbě začnou patrně nejdříve v roce 2018. Jihočeský kraj, jenž je vlastníkem knihovny, chce žádat o grant na tento projekt z integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie. Maximálně může získat podporu ve výši pěti milionů euro. Kraj nyní vypsal architektonickou soutěž na podobu nového objektu.

Česká knihovna v Českých Budějovicích vznikla v roce 1885. Momentálně má ve svém fondu více než milion titulů.

Zdroj ČTK

Štítky knihovna, Jihočeský kraj, rekonstrukce, Evropská unie, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj připravuje přestavbu vědecké knihovny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.