Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Altánek v Háječku čekají lepší časy. Ožít by mohl už na jaře

Pokud chcete z centra města vyrazit za zelení, máte několik možností. Sokolský ostrov, Stromovka, park Na Sadech. Poněkud opomíjeným prostorem je ale park Háječek, jehož součástí je také altánek, který několik posledních let chátrá. To by se ale mělo změnit.

Střecha pokrytá mechem, opadávající střešní krytina, všudypřítomné grafity, podlaha plná odpadků. Takový je nynější stav. Nebylo tomu tak ale vždy. Když se v roce 1925 začalo s parkovou úpravou prostoru, byl právě altánek první realizovanou stavbou. Sloužil jako hudební pavilon, kde se pravidelně pořádaly promenádní koncerty. Byl zde také mléčný bar a v zimě za ním bývala sáňkářská dráha. Doba slávy však trvala jen do druhé světové války.

O tom, že nynější situace není ideální, ví samozřejmě i město, které o odkupu altánku uvažovalo už dříve. „V minulosti se o odkupu altánku skutečně uvažovalo. Finanční prostředky požadované od jeho majitele byly i vzhledem k aktuálnímu špatnému stavu altánu, přehnané. Osobně jsem přesvědčen, že je toto téma nutné znovu otevřít a pokusit se nalézt dohodu, aby tento objekt mohl být opraven a smysluplně využit. Altán se nachází v parku nedaleko centra města, což je krásná lokalita, která by se tak mohla stát ještě vyhledávanějším cílem návštěv místních občanů i turistů,“ říká náměstek primátora Petr Podhola.

Zásah města ale pravděpodobně nebude potřeba. Současný majitel objektu totiž plánuje objekt oživit. „V tuto chvíli probíhá podání žádostí na rekonstrukci, se záměrem zřízení francouzské kavárny. Na všem se pracuje, a pokud vše půjde jak má, měl by Háječek z jara ožít,“ plánuje majitel altánku Petr Beneš. 

Štítky Háječek, Na Sadech, Stromovka, druhá světová válka, Petr Beneš, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Další tolik potřebná kavárna :-) Hudební pavilon by byl atraktivnější.

Středa, 12. října 2016, 16:52Odpovědět

Altánek v Háječku čekají lepší časy. Ožít by mohl už na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.