Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Anonymní jedlíci startují v Českých Budějovicích

První svépomocné skupiny Anonymních jedlíků pro lidi, kterým se nedaří změnit své špatné stravovací návyky, se dočkáme již letos v Českých Budějovicích.

Schůzky Anonymních jedlíků jsou pro lidi, kteří se přejídají, jsou emocionálně závislí na jídle, a pro ty, kteří vědí, že jejich stravovací návyky jim škodí, ale nedokáží to sami změnit. Pravidelná setkávání mohou pomoci lidem trpícím obezitou, ale i lidem, kteří s váhou problémy nemají, avšak způsob jejich stravování může být do budoucna ohrožující pro jejich zdraví.

Jedlíci se scházejí jednou týdně a mluví o svých zkušenostech, cílech, jídelních výhrách i prohrách. Poskytují si vzájemnou podporu a motivaci. Mají možnost pátrat po příčinách a souvislostech svých stravovacích návyků.

Anonymní jedlíci je jedna ze svépomocných skupin, která je inspirována americkými Overeaters Anonymous (OA), kteří mají více než padesátiletou tradici. V současné době mají OA 6500 skupin v 75 zemích. „Českou podobu této skupiny jsem nenašla, a proto jsem se rozhodla založit skupinu svoji," říká zakladatelka českých Anonymních jedlíků Iva Štarková.

Jak je známo, Overeaters Anonymous pracují s programem 12 kroků. České společenství Anonymních jedlíků funguje pouze na principu vzájemné podpory, sdílení vlastních cílů, nadějí i obav.

„Myslím, že nejdůležitější je to, že projekt Anonymní jedlíci přichází s novým úhlem pohledu. Nespokojíme se jen s odpovědí, že stačí zdravě jíst a cvičit, my se ptáme po opravdové příčině přejídání. Navíc je těžké přiznat, že má člověk problémy s něčím tak všedním a normálním jako je jídlo. Moci být ve společenství lidí, kteří vědí jaké to je, a otevřeně o tom mohou mluvit, skýtá pomoc a naději," dodává zakladatelka Anonymních jedlíků Iva Štarková.

Autoři | Foto Hana Kupková

Štítky České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anonymní jedlíci startují v Českých Budějovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.