Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bechyňský zámek byl místem cvičení hasičů

V úterý se v odpoledních hodinách na zámek v Bechyni sjelo několik hasičských jednotek, aby zlikvidovaly požár vzniklý pravděpodobně při prováděných stavebních pracích. Naštěstí se jednalo o cvičení, do kterého se zapojili jak profesionální hasiči ze stanic Tábor a Týn nad Vltavou, tak jednotka dobrovolných hasičů obce Bechyně.  

Námět cvičení předpokládal požár ve třetím nadzemním podlaží bechyňského zámku, kde jsou uloženy velmi cenné exponáty. Podle oznamovatele na tísňovou linku by v požárem zasažených prostorách neměli být žádní lidé.

Velitel zásahu přesto rozhoduje o důkladném průzkumu a prohledání všech zasažených místností. Dále rozhoduje o taktice zvládnutí požáru: rozděluje místo zásahu na úseky, volí způsob dopravy vody a rozhoduje o evakuaci nejcennějších exemplářů, které nesmí poškodit voda. Plán cvičení mu zkomplikoval situaci tím, že místní hydrantová síť je nedostatečná pro zásobování vodou na požářiště. Bylo nutné vytvořit vzdálené čerpací stanoviště a vodu dodávat dálkovou dopravou cisternami. A to i přes problematický terén a převýšení, které prostě musí hasičská technika překonat. Další připravenou komplikací byly uměle zakouřené prostory, kde se hasiči museli pohybovat s nasazenými dýchacími přístroji.

Za necelou hodinu od vyhlášení poplachu byl fiktivní požár uhašen. Zda zasahující jednotky splnily stanovené cíle, ukáže hodnocení, které bude v následujících dnech. V tuto chvíli je však již možné říci, že cvičení prověřilo, že hasiči si umí poradit s dálkovou dopravou vody na požářiště i přes komplikovaný terén, umí se zorientovat v historických budovách nebo že zvládnou evakuaci cenných předmětů. 

Tisková zpráva | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky zámek, požár, Bechyně, doprava, Tábor, Týn nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bechyňský zámek byl místem cvičení hasičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.