Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hygienici nedoporučují koupání ve Staňkovském rybníku a v lokalitě Podolsko na Orlíku

Hygienici odvolali podle posledního měření zákaz koupání v lokalitě Podolsko na Orlíku. Voda je zde ale nadále nevhodná ke koupání, podobně jako ve Staňkovském rybníku. Naopak v Radavě na Orlíku je voda hodnocena nejlépe.

Zákaz koupání v lokalitě Podolsko platil ještě v minulých dnech. Teď se kvalita vody částečně zlepšila. „Kvalita vody na Podolsku ale i nadále není dobrá a představuje pro uživatele určité riziko. Koupání a provozování vodních sportů nedoporučujeme v této lokalitě především dětem a těhotným ženám, alergikům a osobám s oslabeným imunitním systémem,“ uvádí ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Nejlépe na tom je na Orlíku Radava, kde hygienici udělili vodě nejlepší známku. Dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ a chlorofyl. O stupeň horší je voda v Lipně na pláži v Horní Plané, „školní“ trojku dostala voda v Lipně na pláži v Černé v Pošumaví, Lipně nad Vltavou a rybník Hejtman na Třeboňsku. Kromě Podolska pak čtyřku dostal i Staňkovský rybník, kde je rovněž voda nevhodná ke koupání. 

Hygienici radí, aby se každý, kdo zavítá do vody v oblastech se známkou tři a čtyři, po koupání osprchoval čistou vodou a převlékl si plavky. Na Staňkovském rybníku není momentálně doporučeno koupat se dětem, těhotným ženám, alergikům a lidem se sníženou imunitou.

„Je třeba uvést, že mezi jednotlivými odběry a jejich vyhodnocením a zveřejněním výsledků může v čase docházet ke změnám kvality vody v závislosti na řadě faktorů jako je teplota vody, vítr nebo i lokální bouřka. Proto je na místě upozornit na to, že by koupající měli sami o sobě vyhodnocovat kvalitu vody rovněž podle smyslově postřehnutelných znaků, jako jsou plovoucí nečistoty, přítomnost vodního květu, těžký zákal nebo nepřirozené zabarvení vody, pěna či evidentní zápach. To obvykle bývají odpovídající indikátory znečistění, a do takové vody radíme raději nevstupovat,“ doporučuje ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová. 

Štítky koupání, Vodní nádrž Orlík, rybník, Podolsko, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Vodní nádrž Lipno, Podolsk, Jihočeský kraj, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici nedoporučují koupání ve Staňkovském rybníku a v lokalitě Podolsko na Orlíku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.