Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Olympijský park Rio-Lipno 2016 navštívilo do pátku 130 tisíc lidí

Olympijský park Rio-Lipno 2016 v Lipně nad Vltavou a okolí navštívilo do pátečního večera téměř 130 tisíc lidí. Park, který se otevřel 5. srpna, nabízí návštěvníkům možnost vyzkoušet si řadu olympijských i neolympijských sportů. V provozu bude po celou dobu konání olympiády v Riu de Janeiro, tedy do 21. srpna. Jeho poslední akcí bude Lipenský maraton. Jeho trasa povede z Nové Pece až do centra olympijského parku v Lipně nad Vltavou.

„Návštěvnost zatím předčila naše očekávání i vzhledem k tomu, že koncem týdne bylo nejchladnější počasí za 150 let,“ řekl mluvčí Českého olympijského výboru Marek Brodský. Při soutěži judistů s konečným úspěchem Lukáše Krpálka vydržely například tisíce diváků sledovat přenos na velkoplošné obrazovce přes citelnou zimu až do 23:00.

Hlavní myšlenkou existence parku je představení nejrůznějších druhů sportů jako ukázky životního stylu, který rozvíjí nejen fyzické schopnosti lidí, ale i psychickou stránku jejich osobnosti. „Po této stránce jsme naprosto spokojeni, vysoká návštěvnost nám potvrzuje, že lidé na to slyší,“ podotkl Brodský.

ČTĚTE TAKÉ: Lipno nad Vltavou je s olympijským parkem spokojeno. Na jeho místě vyroste náměstí a hotel

Zájem lidí podle něj netvoří pouze atraktivní sportovní přenosy, ale hlavně nabídka sportů, které si lidé mohou vyzkoušet. Sportoviště s olympijským programem a projekcí jsou nejen v Lipně, ale celkem v osmi obcích v okolí. „Například ve Frymburku je v provozu atletický stadion, máme skvělé reakce od účastníků,“ řekl Brodský. Zřejmě největší zájem je o beach arénu, která je největším pískovým hřištěm v republice. „Lidé si tam můžou vyzkoušet plážové varianty běžných sportů, například fotbalu, házené či ragby,“ řekl Brodský.

Olympijskému parku v Lipně se zatím vyhýbají větší problémy. „Za týden trvání jsme zaznamenali deset ztracených dětí a jednoho ztraceného seniora, ale všichni se zatím našli,“ řekl Brodský. Drobné potíže vznikají s parkováním přímo v Lipně, lidé by podle organizátorů měli využívat záchytná parkoviště v okolí.

ČTĚTE TAKÉ: Olympijský park Rio-Lipno 2016 podle analýzy pětinásobně vrátí investované peníze

Rozpočet projektu Rio-Lipno je 65 milionů korun. Program je připravený v každé z obcí u Lipenské nádrže. Podle organizátorů zůstane na Lipně řada atrakcí i po skončení, turisté je pak budou moci využívat. Nejnákladnější je například molo v Černé v Pošumaví, které bude sloužit jachtingu, a také pumptracková dráha v Lipně nad Vltavou. Podle Brodského zůstane na Lipně pro zdejší oddíly vybavení za 3,5 milionu korun.

Olympijským odkazem, který by na Lipně měl také zůstat do budoucna, bude Lipenský maraton se startem v Nové Peci. Odstartuje 21. srpna ve stejný okamžik jako maraton v Riu de Janeiro. Závodníci budou moci běžet individuálně nebo ve štafetách. Cíl bude v Lipně nad Vltavou. Lidé se mohou s předstihem zaregistrovat na webu. „Konečná budoucí podoba bude ještě věcí k diskuzi, ale rádi bychom založili tradici,“ dodal Brodský.

Foto Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky olympijský park, Lipno nad Vltavou, sport, Marek Brodský, olympijské hry, Vodní nádrž Lipno, Rio de Janeiro, Letní olympijské hry 2016, Nová Pec, Český olympijský výbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympijský park Rio-Lipno 2016 navštívilo do pátku 130 tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.