Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

SVOBODA ZVÍŘAT: Používání zvířat pro výzkum je kruté, nespolehlivé a dokonce nebezpečné

Chystáte se o víkendu na velký úklid? A napadlo vás, že prostředek na nádobí, prací prášek, osvěžovač vzduchu a další prostředky pro domácnost, které máte doma, se stále testují na zvířatech? Pomozte nám to změnit!

V Evropské unii je stále povoleno testování čisticích prostředků pro domácnost na zvířatech a pro pokusy je využito přibližně 12 milionů zvířat. Po celém světě se odhaduje, že jde o 115 milionů zvířat ročně. Produkty a jejich jednotlivé složky jsou zvířatům aplikovány injekčně, na oholenou kůži či do očí, musí je vdechovat nebo jsou jimi násilně krmena. Poté bývají zvířata zabita.

V Evropské unii platí zákaz používání zvířat pro pokusy, ke kterým existuje schválená alternativa, tedy metoda, která nevyužívá zvířata, ale přesto poskytuje požadované výsledky. Proto je možné alternativními metodami nebo jejich kombinací testy na zvířatech nahradit. Ale proces schvalování trvá velmi dlouho, a tak je skutečně schválených alternativních metod zatím jen málo. Navíc pouze třetina evropských států finančně podporuje vývoj alternativních metod, ačkoli jsou povinni tak činit (podle evropské směrnice na ochranu pokusných zvířat).

Důkazem toho, že testování na zvířatech je zbytečným přežitkem a že již nyní existuje mnoho metod, které mohou být používány místo pokusů na zvířatech, může být více než 130 společnosti z celého světa, které přijaly Humánní standard pro prostředky pro domácnost. Ten zaručuje, že výrobky ani obsažené složky nejsou (po určitém datu) testovány na zvířatech.

Co znamenají pokusy přímo pro zvířata v laboratořích? Podívejte se na to jejich očima.

Pes: „Přišli a odvedli mě z klece. Pevně mě drželi a do tlamy mi strčili něco dlouhého a úzkého. Nelíbilo se mi to a byl jsem vzteky bez sebe, protože mi to zatlačili až dozadu do tlamy a pak dolů do krku. Jídlo to nebylo. Cítil jsem, jak mi to klouže dolů, a začal jsem se dusit. Cítil jsem to hluboko v těle. Věděl jsem, že to není nic dobrého. Celé měsíce mě každý den takhle vyvedli z klece, do krku mi násilím strčili hadičku a jejím prostřednictvím do mě něco pouštěli. Z toho, co mi šlo do žaludku, mi začalo být špatně. Když mi potom dávali krmení, často jsem ani nechtěl jíst. Když už jsem někdy něco snědl, hned jsem to zase vyzvracel. Po mnoha měsících mě z klece odvedli naposledy. Pevně mě přidrželi a oholili mi tlapku. Pocítil jsem ostré píchnutí v tlapce, a když mi do žil začala proudit tekutina, pocítil jsem chlad. Najednou jsem se cítil velmi unavený. Vybavila se mi vůně matky a přál jsem si, abych byl zase s ní.“

Podívejte se na to jejich očima je projekt s cílem upozornit veřejnost na to, že stále probíhají kruté a nespolehlivé pokusy na zvířatech a ukazuje, co znamenají pokusy přímo pro zvířata v laboratořích. Pomocí konkrétních příběhů opice, psa, králíka a myši můžete lépe pochopit, co při pokusech skutečně prožívají.

Co můžete udělat vy?

  • nekupujte zboží testované na zvířatech (seznam značek dostupných v České republice najdete zde)
  • podepište petici za zákaz testování čisticích prostředků na zvířatech
  • informujte sami sebe a vaše okolí o pokusech na zvířatech a alternativních metodách
  • další možnosti, jak se do kampaně zapojit a pomoci naleznete zde

Co může udělat proti pokusům na zvířatech váš domácí mazlíček?

Asi nikdo z nás by nechtěl, aby někdo našeho domácího mazlíčka zavřel v laboratoři do klece. Tak proč by tam jakékoli jiné zvíře mělo trpět? Používání zvířat je kruté, nespolehlivé a dokonce nebezpečné. Výzkum na zvířatech je morálně špatný. Jeho součástí je úmyslné působení utrpení jiné bytosti, které jí nepřináší nic dobrého a se kterým nesouhlasí. Existují rovněž otázky týkající se vědecké hodnoty pokusů na zvířatech. Například 95 % léků, které při pokusech na zvířatech vypadají slibně, při pozdějším výzkumu na lidech selže – buď u lidí nefungují, nebo jsou nebezpečné.

Petpetition je petice, kterou pomohou podepsat lidé společně se svými domácími mazlíčky a která stojí na originální myšlence: Zvířata proti pokusům na zvířatech dosud protestovala marně, tato petice by to měla změnit. Lidé tak na petici uvádějí nejen své jméno, ale také jméno svého domácího mazlíčka. Cílem je upozornit na zbytečné pokusy na zvířatech a přilákat k ochraně zvířat nové osoby, protože k tomu, aby počet zvířat v laboratořích klesal, je potřeba pomoc co nejvíce lidí. Zapojit se může každý – ať už finančním darem nebo jako dobrovolník.

Rozhodli jste se zapojit? Pošlete svoji fotku se svým psem nebo kočkou, kteří s vámi podepsali petici. Obrázky se zveřejní ve fotogalerii.

Pokud nechcete propásnout žádnou novinku ze světa pokusných, cirkusových nebo kožešinových zvířat, sledujte nás na našich facebookových stránkách nebo na www.svobodazvirat.cz

Autoři | Foto Cruelty Free International

Štítky petice, laboratoř, klec, Evropská unie, výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SVOBODA ZVÍŘAT: Používání zvířat pro výzkum je kruté, nespolehlivé a dokonce nebezpečné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.