Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

SVOBODA ZVÍŘAT: Milujeme psy a kočky, ale k večeři si dáme vepřové bez výčitek

Česká republika je specifická v tom, že drtivá většina obyvatel miluje psy a kočky. Ale co další zvířata? Proč nemilujeme i ty? Proč je pro nás představa řízku z psího masa strašná, ale ten z prasete nám nevadí? Proč zabijačku bereme jako tradici, která je v pořádku, ale když si místo prasete představíme psa, tak se nám to nelíbí?

Právě v minulých dnech byl v čínském městě Yulin v plném proudu desetidenní festival (Yulin Dog Meat Festival), při kterém se zabije a následně zkonzumuje cca 15 tisíc psů. Jde o více než 400 let starou čínskou tradici. Organizátoři tvrdí, že psi jsou zabíjeni humánně, jenže psi z Yulin festivalu jsou chováni, množeni a zabíjeni pro maso a to stejným způsobem jako v Evropě zvířata, která také chováme, množíme a zabíjíme pro maso - tedy prasata, krávy, slepice a další hospodářská zvířata. Tak proč nám tolik vadí čínská tradice, když české tradice jsou postavené na úplně stejném principu, jen místo psů zabíjíme jiný druh zvířat?

Prodej vánočních kaprů nebo zabijačka, to jsou asi naše nejznámější tradice, které většinu společnosti moc nepobuřují, ale festival v Yulinu většina obyvatel naší republiky pravděpodobně odsoudí, protože jsou zabíjeni psi. A pes je v České republice vnímán jako kamarád, ne jako jídlo. Ve stínu tohoto čínského festivalu se nabízí zajímavá otázka - kdo nám dal právo rozhodovat o tom, které zvíře zabito být může, a které ne? Vždyť všechna zvířata prožívají strach, bolest, utrpení a stres a je jedno, jestli je to pes, kočka, slepice, tele nebo prase. Rozdíl je jen v našich hlavách a v tom, že některá zvířata vnímáme jako své mazlíčky, kterým se ubližovat nesmí, a některá jako jídlo.

S tím souvisí další věc. Většina lidí nahlíží na pojídání zvířat jako na danou věc, nikoliv jako na volbu. Lidé po celém světě nepřemýšlejí o tom, proč maso některých zvířat považují za nepoživatelné a maso jiných zvířat za chutné, natož o tom, proč zvířata vůbec jedí. Na hospodářská zvířata koukáme jako na věci, kterým chybí jakákoliv osobnost (o kuřeti mluvíme jako o něčem než jako o někom; počítáme kusy - nikoliv jedince; hovězí je chutné, ale psí hnusné; krávy jsou na mléko, ale psi jsou naši přátelé). Odborně se tomu říká karnismus (ve zkratce jde vlastně o opak vegetariánství a veganství). Karnismus je ideologií tak rozšířenou a zakořeněnou, že jeho principy jsou považovány za součást selského rozumu - „tak, jak se věci prostě mají“ - spíše než jen sada široce přijímaných názorů. Více informací o tomto tématu najdete na www.carnism.org, odkud je převzatá citace.

Nechci nikoho poučovat o tom, jak by se měl, nebo neměl stravovat, spíš jsem chtěla položit docela zajímavou etickou otázku: Proč jsou lidé tak silně proti konzumaci koček a psů, zatímco zcela běžně konzumují jiná zvířata? Mezi lidmi převládá názor, že zvířatům by se nemělo ubližovat, tak snad se brzo tento názor rozšíří ještě více i na jiné druhy zvířat, než jsou jen naši domácí mazlíčci. Například Oscar Wilde řekl: „Pokrok je uskutečňování utopií.“ Tak uvidíme, co nám budoucnost přinese..

Pokud nechcete propásnout žádnou novinku ze světa zvířat, sledujte nás na našich facebookových stránkách nebo na www.svobodazvirat.cz

Autoři | Foto Peta

Štítky pes, kočka, maso, tradice, Česko, festival, Oscar Wilde, večeře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frodo kocour

Typické bláboly, možná z nedostatku zvířecích bílkovin v organizmu autorky. Termín karnizmus si vymyslela podobná perlička: "Termín karnismus vymyslela a zpopularizovala americká sociální psycholožka Melanie Joy, která v roce 2009 vydala vynikající knihu Proč milujeme psy, jíme ...". Perličkou je nazývám, neb je tato drůbež mnohem tupější, než slepice. Takže jedna si před několika lety vymyslí blábol (pro amis typicky blbý) a druhá nám ho tady snaží podstrčit jako zjevení boží. Takže, nemilá Terezo, cpěte se čím chcete, můžete si klidně blábolit jak je to skvělé a lidumilné, já si jdu dát kus špeku a čerstvý chleba, to mi vaše sojové hnusy nenahradí. Neodsuzuji číňany že jedí psy, ale nelíbí se mi že je nechovají nijak "humáně", stejně jako mi nevadí že musulmani jedí třeba skopové, ale vadí mi způsob jejich "halal" porážky, kdy zvíře zbytečně trpí. Možná je to nad vaše rozumové schopnosti, máte-li jaké, ale pokud nebudeme jíst maso tak ta kuřata se prostě nenarodí, stejně jako krávy a podobně. Nakonec, kolik bylo třeba ještě před 100 lety v Čechách koní? Pak jsme je přestali používat k tahu a postupně zmizeli, až se zakážou třeba dostiky zmizí úplně, no aspoň vám nebudou užírat z louky, kde se pasete.

Pátek, 1. července 2016, 22:03Odpovědět

Milan Burian

Typicky jednostranný pohled. Jeden a půl miliardy lidí považuje psa za potravu. Jedna miliarda nechápe, jak můžeme zabít krávu. A mimochodem, když je opravdu bída, tak jdou psi a kočky pod nůž, kultura nekultura. Každopádně ať se nám to líbí nebo ne, nikdo na opačném konci světa se nás nebude dovolovat, co smí či nesmí - podle nás - jíst.

Pátek, 1. července 2016, 17:36Odpovědět

SVOBODA ZVÍŘAT: Milujeme psy a kočky, ale k večeři si dáme vepřové bez výčitek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.