Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lodhéřov a Kostelní Radouň zpečetily přátelství na Čertově kameni

Novou zážitkovou stezku připravily pro turisty i místní obyvatele obce Lodhéřov a Kostelní Radouň. Čtyři a půl kilometru dlouhá naučná stezka dostala název po vrchu Čertův kámen, přes který obě obce spojuje. Podél stezky je hned několik naučných zastavení s informacemi z oblasti dendrologie, botaniky nebo zoologie. Ta jsou navíc doplněna o sportovní prvky pro malé i velké turisty. Vznik stezky podpořila 100tisícovým příspěvkem Nadace ČEZ.

Nová naučná, sportovní a zážitková stezka Čertův kámen vznikla v oblíbeném místě místních i turistů v srdci malebné jihočeské přírody. Vede z obce Lodhéřov přes vrch Červený kámen do sousední Kostelní Radouně.

„Věříme, že se stezka Červený kámen stane oblíbeným výletním místem pro rodiny s dětmi, školy i ostatní obyvatele z okolních obcí. Kromě krásné vyhlídky do krajiny na vrchu Čertův kámen nabízí i naučná zastavení s pestrými informacemi ze světa přírody. Na jejím začátku i konci je navíc velmi dobrá dopravní obslužnost, kdyby někomu nestačila čtyři a půl kilometru dlouhá procházka, může si ji snadno prodloužit,“ uvedla starostka Lodhéřova Zdeňka Klesalová.

Stezka Čertův kámen nabízí také četné příležitosti k protažení celého těla díky instalovaným prvkům, které umně propojují naučnou turistiku s možnostmi sportování ve volné přírodě.

Vznikem stezky se tak zpečetilo přátelství mezi Kostelní Radouní a nositelem projektu Lodhéřovem. Při jejím slavnostním otevření v sobotu ráno došlo na vrchu Čertův kámen k navázání partnerství obou sousedních obcí. „Náklady na celý projekt se vyšplhaly na 130 tisíc korun, 100 tisíc pokryl příspěvek Nadace ČEZ,“ řekl mluvčí skupiny ČEZ Marek Sviták.

Vybudování stezky Čertův kámen podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Budování naučných stezek je skvělou příležitostí k šíření vzdělanosti, aktivního trávení volného času i propagaci dané lokality napříč širokou veřejností. Lodhéřov a Kostelní Radouň navíc tento projekt využily k navázání dlouhodobého partnerství a Čertův kámen vybrali jako patrona svého zpečetěného přátelství,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Štítky ČEZ, Lodhéřov, stezka, Kostelní Radouň, Čertův kámen, příroda, projekt, naučná stezka, Červený kámen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lodhéřov a Kostelní Radouň zpečetily přátelství na Čertově kameni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.