Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Motýlí louka vznikla u Temelína

Z české přírody mizí motýli. Celkově jich v posledních desetiletích ubyly až desítky procent a ve 20. století úplně vyhynulo 18 druhů. Podle zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) je tento trend bohužel patrný v celoevropském měřítku.

Důvodem je mimo jiné i intenzivní péče o louky a travnaté plochy, které tvoří přirozené prostředí tohoto hmyzu. Ten trpí rostoucí zástavbou, intenzifikací zemědělství, zabíráním lučního porostu například pro sklady a silnice, popř. „zalesňováním“ rychle rostoucími dřevinami či opouštěním půdy v regionech, kde se zemědělství kvůli přírodním podmínkám ekonomicky nevyplácí.

Lidé si někdy paradoxně myslí, že častým sekáním luk a intenzivní údržbou krajiny přírodě pomáhají. Ne vždy to platí. Rychlá, velkoplošná a často bezezbytková seč motýlům sebere veškerá stanoviště, která potřebují pro páření, nebo jako zdroj potravy housenek a dospělců. Krátce sečený „green“ tak motýlům spíše ubližuje. Pomoci mohou motýlí louky, ale i majitelé zahrad, stačí ponechat neposečený pás, který motýlům alespoň dočasně poskytne útočiště,“ upřesnila Jana Šlancarová z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd České Republiky.

Jednou z forem jejich ochrany je vytváření mozaikovité krajiny a rozvoj pestrého lučního porostu ve formě takzvaných motýlích luk. Jedna taková vzniká u Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Zdejší park je protkán řadou cestiček lemovaných stoletými stromy, dominantou je ale rybníček s ostrůvkem. Motýlí louka se sem rozhodně hodí a jsme rádi, že jsme mohli pomoci na úbytek motýlů upozornit,“ uvedla Zlata Hřibová, která zodpovídá za Infocentra Skupiny ČEZ.

V České republice žije 143 druhů denních motýlů, z nichž je přibližně 70 druhů různou měrou ohroženo. Zákonem je chráněno 22 druhů motýlů, z toho kriticky ohrožených je 8 a silně ohrožených 11 druhů motýlů.

Štítky Motýlí louka, motýli, louka, Temelín, Evropská agentura pro životní prostředí, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, Jaderná elektrárna Temelín, Akademie věd České republiky, ČEZ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motýlí louka vznikla u Temelína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.