Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Natočil dokument o své babičce, která pamatuje hrůzy nacismu. Chce vzpomínky uchovat pro budoucí generace

Po stopách minulosti: Příběh Aleny Popperové. Tak se jmenuje nový dokument, jenž se pomocí vzpomínek ženy z Českých Budějovic vrací až do období 2. světové války. Stojí za ním partička nadšenců, kteří jinak tvoří páteř Paranormal týmu.

„Celý projekt byl založen ne na té velké historii, která se učí ve školách, ale na konkrétních osobních příbězích, po jejichž stopách se spolu s diváky vydáváme,“ říká Ondřej Bezouška, tvůrce dokumentu. „Alena Popperová je jedním z posledních pamětníků na tuto dobu v Českých Budějovicích. Zároveň je to má babička. Přišlo mi důležité její vzpomínky zaznamenat a zdarma publikovat, aby i budoucí generace mohly vidět, jak na danou dobu vzpomíná přímý účastník, kterého se navíc období Šoi přímo dotklo. Jsme poslední generace, která tyto příběhy od přímých účastníků může slyšet. A podle mě je proto povinnost pokusit se tyto vzpomínky zakonzervovat i pro budoucnost.“

Příběh Aleny Popperové popisuje život v protektorátních Českých Budějovicích. Zpovídaná se vrací i ke svému pobytu v Praze, kdy část války přečkávala u strýce Arnošta Vlašimského, manžela herečky Vlasty Matulové. Ve vzpomínkách nechybí Pražské povstání či bombardování Prahy 14. února 1945.

„Co se samotných Budějc týče, v dokumentu můžeme připomenout i některé osoby budějckého gestapa, na které se dnes zapomnělo. Vzpomínáno je přímo na Roberta Steinhausera (ten má velice zajímavý příběh typu Boží mlýny melou pomalu) či Rudolfa Kastnera. O nich v samotném dokumentu prozradíme více. Celý dokument není jen o vypravování, ale též tu a tam proložíme monolog vloženým záběrem, v němž diváky informujeme o některých faktech, které jsme například díky skupině Historické Budějovice mohli najít,“ dodává Ondřej Bezouška.

Štítky České Budějovice, Praha, nacismus, Pražské povstání, Rudolf Kastner, Vlasta Matulová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Natočil dokument o své babičce, která pamatuje hrůzy nacismu. Chce vzpomínky uchovat pro budoucí generace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.