Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Intenzivní déšť zasáhl v úterý nejvíce Novohradské hory, během dne přijdou další silné bouřky

Silný déšť, který nad úterním ránem zasáhl jižní Čechy, nejvíce postihl Novohradské hory. Napršelo zde na určitých místech čtyřicet až šedesát milimetrů srážek. V Netřebicích na Českokrumlovsku šlo dokonce o 62 milimetrů. Déšť se teď sice přesouvá směrem na západ, ale během dne čekají meteorologové další bouřky, které by mohly přinést intenzivní srážky a i krupobití.

„Byl to poměrně intenzivní déšť, napršelo to za krátkou dobu nad ránem. Vydatně pršelo také v oblasti kolem Týna nad Vltavou, tam šlo o úhrn od 25 do 30 milimetrů srážek. Na Šumavě to bylo do 20 milimetrů, jinde už výrazně méně,“ doplnil Tomáš Vlasák z Českého hydrometeorologického ústavu. Odtud se déšť přesouvá na západ do Německa a částečně i do Rakouska.

V souvislosti s tím zasahovali jihočeští hasiči od 6:30 do 9:30 u čtrnácti událostí, kdy museli likvidovat následky silného deště. Nejvíce zásahů bylo na Českokrumlovsku, tři na Česskobudějovicku a jeden na Písecku. „Hasiči nejčastěji pročišťovali ucpané potoky, okapové svody, propustky a čtyřikrát čerpali vodu ze sklepů a kanálů,“ doplňuje mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Během úterý však meteorologové očekávají další bouřky. „Půjde o trochu jiný charakter deště, bude lokální, intenzivní a přívalový. Může se objevit kdekoliv, ale zdá se, že největší riziko je zase na Šumavě,“ přidává Vlasák. Kvůli tomu, že je půda po posledních deštích nasycená, může dojít ke zvednutí menších a středních toků nad úroveň povodňových stupňů. „Budeme vydávat výstrahu s malým rizikem. Kdyby spadlo přes 50 milimetrů srážek, a to ty modely ukazují, tak by lokální povodně někde být mohly,“ dodává Vlasák.

Daleko příznivější předpověď nabízejí meteorologové v případě krupobití. V rámci bouřek jej znovu vyloučit nelze, ale jde o menší riziko než v předchozích dnech.  

Foto Jakub Matoušek

Štítky bouřka, Novohradské hory, okres Český Krumlov, Jihočeský kraj, Netřebice, Šumava, Český hydrometeorologický ústav, Německo, Rakousko, Týn nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Intenzivní déšť zasáhl v úterý nejvíce Novohradské hory, během dne přijdou další silné bouřky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.